'Aardbei beschermt tegen welvaartsziekten’

Aardbeien en blauwe bessen zijn heel gezond. Onderzoek heeft aangetoond dat de kleurstof die zorgt voor de rode dan wel blauwe kleur van de vruchtjes ook ongezonde stoffen uit het lichaam wegvangt.

ANP

Aardbeien lijken bovendien extra te beschermen tegen welvaartsziekten als overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Op een symposium van zachtfruitkwekers op 17 juni in Venlo presenteren onderzoekers van de Universiteit Maastricht en de Wageningen Universiteit de resultaten van diverse onderzoeken naar de vruchten, die op dit moment volop verkrijgbaar zijn.

Het staat vast dat zowel de aardbei als de blauwe bes veel antioxidanten bevat. Ze vangen stoffen weg die in het lichaam zorgen voor celmutaties, waardoor bijvoorbeeld kanker kan ontstaan. Belangrijkste antioxidant is anthocyaan en dat is precies de kleurstof die aardbeien en blauwe bessen hun uiterlijk geeft, aldus de onderzoekers. Anthocyaan verlaagt bovendien het cholesterolgehalte in het bloed en werkt als ontstekingsremmer.

Volgens de onderzoekers was van aardbeien wel redelijk bekend dat ze gezond zijn wegens het hoge gehalte aan vitamine C. Aardbeien worden in Nederland bijzonder veel gegeten. Blauwe bessen zijn in Nederland echter nog niet zo'n populaire fruitsoort om ‘rauw’ te eten. De vrucht wordt wel veel verwerkt in sappen en jams.

Tot nu toe is aangenomen dat het gezondheidsbevorderende effect van bessen veel minder zou zijn na verwerking, maar op het symposium worden onderzoeksresultaten getoond die bewijzen dat producten met bessen die op een bepaalde manier zijn verwerkt nog steeds heel gezond zijn.

Enkele jaren geleden bleek al uit ander onderzoek dat frambozen meer gezonde stoffen bevatten dan bijvoorbeeld tomaten, kiwi's of broccoli. Sindsdien is de verkoop van frambozen aanzienlijk toegenomen, constateren de zachtfruitkwekers. Meer informatie over het symposium in Venlo is te vinden op de website www.waarvoorjegezondheid.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden