Aantal meisjes met anorexia fors gestegen

AMSTERDAM - Het aantal meisjes tussen de 15 en 19 jaar met anorexia is in de afgelopen 25 jaar verdubbeld. Bovendien is hun aantal relatief gestegen ten opzichte van de groep jonge vrouwen tussen de 20 en 24 jaar. Dit blijkt uit onderzoeksresultaten die vandaag worden gepresenteerd op een congres in Zwolle van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen.

Anti-anorexiaposter in Italië, met de Franse actrice en anorexiapatiënte Isabelle Caro. © afp

De cijfers komen uit een landelijk onderzoek onder huisartsen, waarin gegevens over 1 procent van de Nederlandse bevolking worden bijgehouden.

Gegevens over meisjes die worden aangemeld met de vermageringsziekte anorexia nervosa, worden sinds 1985 geregistreerd.

15 tot 19 jaar
Anorexia komt vooral voor onder vrouwen tussen 15 en 30 jaar. De grootste piek in de ontdekking van de ziekte zit doorgaans in de groep meisjes tussen de 15 en 19 jaar. Deze piek blijkt fors te zijn gestegen ten opzichte van de andere leeftijdsgroepen. Het aantal vrouwen met anorexia in de groep 15-19 jaar was vroeger ongeveer 30 procent hoger dan in de groep 20-24 jaar. Inmiddels is de jongste groep echter drieënhalf keer zo groot geworden.

Ook in de klinieken is een stijging te zien van het aantal jonge meisjes met anorexia, zegt hoogleraar psychiatrie Wijbrand Hoek van Rijksuniversiteit Groningen, die het onderzoek leidde. 'Het lijkt erop dat de meisjes met anorexia jonger worden. We zien in klinieken ook al wel eens gevallen voorbijkomen van meisjes in de pre-puberteit. Meisjes rond de 10 jaar, al is dat nog wel zeldzaam.'

Oorzaken niet bekend
De oorzaken van de verdubbeling van jonge patiëntes, zijn niet bekend. Volgens Hoek zijn er meerdere verklaringen mogelijk. 'Of artsen en ouders zijn alerter en signaleren de ziekte eerder, óf er is sprake van een echte toename. Dat zou kunnen komen doordat kinderen tegenwoordig al op de basisschoolleeftijd gaan lijnen en dan gevoelig worden voor de ziekte. Maar het kan ook een combinatie hiervan zijn.' Opvallend is dat het aantal gevallen van anorexia in de oudere leeftijdsgroepen, 20-24 en 25-29 jaar, gelijk is gebleven.

'Aan de ene kant zijn we blij dat meisjes al jonger bij ons komen', zegt Hoek. 'Als ze zich binnen drie jaar na het ontstaan van de ziekte melden, zijn de vooruitzichten nog redelijk gunstig. Als ze de ziekte al langer hebben, wordt het lastiger.'

Ongeveer 2 tot 4 procent van alle vrouwen lijdt in hun leven aan anorexia, aldus een recente Finse studie. Zo'n 10 procent van de vrouwen overlijdt eraan, gemiddeld na 15 jaar.

Binge Eating Disorder
Uit het nieuwe onderzoek blijkt ook dat het aantal gevallen van bulimia nervosa, eetbuien gevolgd door braken of laxeren, de afgelopen 25 jaar juist is afgenomen. Volgens Hoek is er een verschuiving gaande in de eetstoornissen. Zo wordt binnenkort een nieuwe stoornis officieel geïntroduceerd: de vreetbuistoornis, ofwel de binge eating disorder. Volgens schattingen lijdt 1 tot 3 procent van de bevolking aan deze ziekte.

'Dit zijn mensen die minstens een maal per week oncontroleerbare eetbuien hebben, waarbij ze enorme hoeveelheden eten naar binnen slaan. Dat gebeurt in een roes. Vaak weten ze achteraf niet meer wat ze gegeten hebben. Ze eten veel sneller dan normaal. Vaak doen ze dat alleen, omdat ze zich schamen. Ik ken extreme gevallen waarbij mensen in een keer 10 duizend kilocalorieën opeten, terwijl je er per dag 2.000 nodig hebt.'

Het gaat daarbij niet om mensen die af en toe een zak chips uit frustratie wegwerken, zegt hij. 'Dit zijn mensen die week in week uit vreetbuien hebben, en daar geestelijk onder lijden. Vaak lijden ze ook aan obesitas.'

In 2013 wordt de binge eating disorder erkend doordat hij wordt opgenomen in de DSM-5, het officiële handboek voor het diagnosticeren van psychische aandoeningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden