Aantal meetpunten lawaai Schiphol ligt nog niet vast

Het kabinet heeft vrijdag besloten het aantal meetpunten voor het lawaai rond Schiphol nog niet vast te leggen. Een commissie van deskundigen gaat zich buigen over de hoeveelheid meetpunten die nodig is....

De ministers Pronk van Milieu en Netelenbos van Verkeer hadden ruzie over het aantal meetpunten.

Netelenbos wilde slechts elf meetpunten instellen, Pronk dacht aan vijftig tot honderd. De commissie zal voor 2003 advies over het noodzakelijke aantal uitbrengen aan het kabinet.

In dat jaar is de vijfde baan van Schiphol klaar en moet een nieuw systeem voor geluidsnormen worden ingevoerd. Er geldt dan geen maximum meer voor het aantal vluchten, zoals nu. Er komen voorgeschreven banen in de lucht waarbinnen vliegtuigen moeten vliegen.

Schiphol krijgt in zekere zin 'een hoeveelheid geluid' toebedeeld die mag worden volgevlogen. Op de grond wordt gemeten of de geluidsoverlast de grenzen overschrijdt. Pronk wil meer van die meetpunten, omdat hij vreest dat, wanneer vliegtuigen van hun baan afwijken, dat met slechts elf meetpunten niet kan worden geregistreerd.

Het kabinet heeft gisteren ook besloten alsnog een onderzoek te laten doen naar de mogelijkheden van een vliegveld in zee. Eind vorig jaar werd besloten dat zelfs op de lange termijn zo'n vliegveld niet tot de opties behoort.

Maar het kabinet wil de deur voor de 'zeer lange termijn' toch niet helemaal dichtdoen, zei premier Kok gisteren na de ministerraad. Het zou dan gaan over de bouw van een vliegveld in zee na 2020.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden