Aantal demente ouderen neemt juist af

Dementiegolf door vergrijzing? Het is niet zeker of dat schrikbeeld waarheid wordt. Nieuwe onderzoeken tonen aan dat dementie onder ouderen juist afneemt.

Inge Natoli (90, rechts) emigreerde van Duitsland naar Michigan en woont al 29 jaar in Sun City in Arizona, een oord voor 55-plussers. Ze doet op de foto aan synchroonzwemmen met Barbara Miller, 77.Beeld reuters

Nieuw Brits onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal dementiegevallen in Engeland en Wales bij mensen van 65 jaar en ouder de laatste twee decennia met 25 procent is gedaald. Leed eerst 8,3 procent van deze groep aan een vorm van dementie, nu is dat nog maar 6,2 procent.

Volgens de onderzoekers is het zeer waarschijnlijk dat deze trend zich ook in andere ontwikkelde landen voordoet. Een recent onderzoek uit Denemarken toont bijvoorbeeld aan dat mensen van 90 jaar en ouder die in 2010 aan een IQ-test werden onderworpen significant betere scores haalden dan mensen van dezelfde leeftijd tien jaar eerder deden. Bijna een kwart van de mensen die in 2010 getest werden behaalde de hoogste score. Dit is twee keer zoveel als bij de test uit 1988. Het percentage dat juist heel laag scoorde daalde van 22 procent naar 17 procent.

Deze Britse en Deense onderzoeken, gepubliceerd in het medisch tijdschrift The Lancet, laten zien dat het waarschijnlijk niet zo'n vaart loopt met de toename van het aantal gevallen van dementie door de vergrijzing. Ook de kosten voor behandeling zullen daardoor beter beheersbaar blijven.

Welvaart
Wetenschappers die het proces van ouder worden bestuderen, zeggen dat de resultaten van deze onderzoeken bevestigen wat zij al een tijd vermoedden, maar waarvoor ze tot nu toe nooit bewijs hadden: wanneer het niveau van welvaart en onderwijs in een land stijgt, zal het aantal dementiegevallen afnemen en zullen meer mensen tot op hoge leeftijd mentaal gezond blijven. De bevindingen kunnen bijdragen aan de bestaande campagne om mensen gezonder te laten leven. Verstandige keuzen verkleinen de kans op hartfalen en hersenbloedingen, maar blijkbaar dus ook op dementie.

Het is onder epidemiologen al enige tijd bekend dat dementie minder vaak voorkomt bij mensen met een hoge opleiding, een normale bloeddruk en goede cholesterolwaarden. Dat komt omdat sommige vormen van dementie veroorzaakt worden door hersenbloedingen en andere vaatziekten. Naarmate mensen beter gaan letten op deze risicofactoren, ligt het in de lijn der verwachting dat dementie ook minder zal voorkomen.

Uit sommige studies bleek dit al, maar dan was er altijd wel weer een methodologisch probleem waardoor er twijfel bleef bestaan over de resultaten. Deze twee nieuwe studies lijken alle vermoedens echter te bevestigen. Dat biedt hoop na een reeks slechte berichten over dementie en alzheimer. Medicijnen bleken niet te werken, en de denktank RAND Corporation waarschuwde voor een verdubbeling van het aantal demente Amerikanen in de komende dertig jaar.

Vandaag in de Volkskrant: 'Het is fantastisch nieuws'

Het kunstwerk Memory of a Brain Malformation van glas.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden