Aanpak vogelgriep Turkije ‘deugt’

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt dat er geen reden is tot paniek in Turkije vanwege de vogelgriep. De autoriteiten doen er alles aan om de situatie het hoofd te bieden, zegt de WHO-directeur voor Europa....

APReuters en AFP

De VN willen volgende week tijdens een internationale donorconferentie in Peking 1 miljard euro binnenhalen voor de internationale bestrijding van de vogelgriep. Dat heeft een hoge VN-functionaris woensdag gezegd in New York.

Danzon zei dit in Ankara tijdens een persconferentie met de Turkse minister van Volksgezondheid Recep Akdag. Hij onderstreepte nog eens dat er geen aanwijzingen zijn dat het virus zich heeft gemuteerd en zich van mens tot mens verspreidt. In dat geval zou er een pandemie kunnen ontstaan die miljoenen levens kan eisen. ‘Er moet een mondiaal antwoord komen op deze crisis.’ Danzon zei verder dat er geen enkele reden is voor toeristen om Turkije te mijden of voor regeringen om hun burgers het reizen naar het land te verbieden.

Volgens minister Akdag hebben de autoriteiten de situatie in de hand. ‘We hopen dat er geen nieuwe gevallen bijkomen. Het is essentieel om de burgers duidelijk te maken dat het gevaar schuilt in het contact tussen zieke vogels en mensen, speciaal kinderen.’ De regering heeft opdracht gegeven 300 duizend vogels uit voorzorg af te maken. Volgens de wereldorganisatie voor diergezondheid OIE moet Turkije ook overwegen dieren in te enten.

In Rome verklaarde Juan Labroth van de Wereld voedsel- en landbouworganisatie FAO dat vogelgriep in Turkije net als in sommige delen van Azië endemisch kan worden en zo buurlanden kan bedreigen. ‘Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, kan het virus zich toch verspreiden. Als het niet goed wordt geïsoleerd, zullen nog veel meer mensen en dieren in aanraking komen met het virus.’

In Griekenland werden auto’s en vrachtwagens uit Turkije gedesinfecteerd. In Servië worden reizigers, bagage en voertuigen uit Turkije streng gecontroleerd.

Volgens het ministerie van Landbouw in Roemenië zijn in 26 dorpen ten westen van de Donaudelta sporen van het virus gevonden. Daar wordt alle pluimvee geruimd. Koerdische autoriteiten in Noord-Irak hebben de import van Turks gevogelte verboden.

De Russische ultranationalist Zjirinovski vindt dat zijn land een ‘no-fly-zone’ voor trekvogels moet worden. In het parlement verklaarde hij dat alle Russische mannen trekvogels moeten afschieten om zo de verspreiding van vogelgriep te voorkomen.

In China zijn nog twee mensen gestorven aan de vogelgriep. Daarmee komt het aantal sterfgevallen door het virus in China op vijf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden