7. Wat is het dier van de maand?

De kiekendief. Roofvogel met lange poten en kleine kop, die op muizen, ratten, jonge vogels en grote insecten jaagt. Nederland herbergt drie soorten: de bruine, de blauwe en de grauwe kiekendief....

tekst Paul Brill

De verkiezing komt voor rekening van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, die elke maand een ander dier voor het voetlicht plaatst (we hadden haast geschreven: in het vizier neemt). De koperwiek en de raaf gingen de kiekendief voor.

Het dier van de maand figureert op de website van de jagersvereniging (www.knjv.nl), waar we even gingen kijken na het bericht dat de jagers hebben besloten de naam van hun vereniging niet te wijzigen in de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuur- en Wildbeheer, zoals was voorgesteld. De meeste knjv-leden vinden dat er met het woord jager niets mis is.

Op cultuurhistorische gronden moeten we blij zijn met dit besluit. Tot ons nationale erfgoed behoort het kinderlied In een groen knollenland, en je moet er niet aan denken dat er straks een generatie kinderen opgroeit die geen benul heeft van de jagersman, en dat je dan als ouder moet zeggen: dat is een gemene meneer van natuur- en wildbeheer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden