7 op 10 jongeren surfen op onbeveiligde wifi-netwerken; ouderen juist voorzichtiger

Zeven op de tien jongeren (18-25) die gebruikmaken van internet doen dat weleens via een openbaar en onbeveiligd wifi-netwerk. Dat is meer dan de gemiddelde internetgebruiker: van het totaal surft de helft weleens via netwerken die niet met een wachtwoord beveiligd zijn. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

null Beeld anp
Beeld anp

Ouderen zijn juist voorzichtiger: een op de tien 75-plussers maakt soms gebruik van onbeveiligde wifi. Van de mensen die weleens onbeveiligd surfen zegt 34 procent dat zo min mogelijk te doen uit veiligheidsoverwegingen. Dat geldt in mindere mate voor jongeren en meer voor ouderen: een kwart van de jongeren beperkt het gebruik van onbeveiligde netwerken, tegenover iets meer dan de helft van 65-plussers.

Ruim de helft van de internetgebruikers die niet op onbeveiligde netwerken zitten, geeft als reden daar geen behoefte aan te hebben. Voor de overige 43 procent spelen veiligheidszorgen een rol.

Jongeren minder bezorgd

Ouderen en hoogopgeleiden gaan vaker dan gemiddeld bewust om met het surfen via onbeveiligde netwerken. Hoewel jongeren vaker geconfronteerd worden met veiligheidsaspecten als ongewenste of misleidende e-mails en valse websites dan ouderen, baren de risico's hen volgens het CBS minder zorgen. Een verklaring hebben de onderzoekers daar niet voor.

Ook geslacht en afkomst spelen een rol als het gaat om de omgang met internet en veiligheid: vrouwelijke internetgebruikers maken zich meestal meer zorgen als het om computers en internet gaat, en gebruikers met een Nederlandse achtergrond maken zich meer zorgen om veiligheidsaspecten dan personen met een niet-westerse achtergrond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden