null

Analyse5G

5G is een oplossing op zoek naar een probleem

Beeld Thomas Mutsaers

Volgend jaar komt 5G naar Nederland, maar ondanks spannende toekomstvisioenen is voor een belangrijk deel onduidelijk waarvoor het precies zal worden gebruikt.

Niels Waarlo

Wie houdt van spectaculaire toekomstdromen, kan zijn lol op met 5G. Chirurgen die vanaf de andere kant van de wereld een robot besturen om gespecialiseerde operaties uit te voeren. Zelfrijdende auto’s die zonder waarneembare vertraging met elkaar en met de weg communiceren om hun passagiers zo veilig mogelijk naar hun bestemming te brengen. Met sensoren volgepakte steden waarin volle prullenbakken zelf een robotische vuilniskar aanroepen.

Allemaal dankzij het draadloze netwerk van de toekomst, dat betrouwbaarder en tientallen keren sneller is dan oudere varianten, en bovendien vele malen meer apparaten tegelijkertijd kan verbinden. Maar als dit soort toekomstdromen al realiteit worden, zal dat niet volgend jaar gebeuren. En de jaren erop waarschijnlijk ook niet.

Toch verrijzen in heel Nederland al 5G-masten, die volgend jaar worden aangeknipt, waarna de eerste versie van 5G in Nederland in de lucht is. Als de zelfrijdende auto’s nog zo ver weg zijn, wat gaan we er straks dan mee doen? Een goede vraag. Eentje die de telecomsector zichzelf ook stelt, blijkt tijdens een congres in Utrecht over 5G, georganiseerd door marktanalist Telecompaper.

Consumenten gaan met hun mobieltjes de komende jaren niet zo veel merken van 5G, is de verwachting. Goed, ze zullen wat sneller internet krijgen, overbelaste netwerken tijdens drukke evenementen zullen verleden tijd zijn en gamen zal soepeler gaan. De invloed zal groter zijn op bedrijven, verwacht Joost Farwerck, topman van KPN, die spreekt op het congres. ‘Maar ook daar bieden de toepassingen zich niet aan op een gouden presenteerblaadje.’

Hoe staat het ervoor met 5G in Nederland?

Komend voorjaar komen de eerste 5G-bandenbreedtes – de frequenties waarover 5G-dataverkeer mag plaatsvinden – beschikbaar. Hierna zal 5G in Nederland daadwerkelijk bruikbaar worden. Het kabinet stelt netwerkoperators als voorwaarde dat het draadloze internet in 2022 gemiddeld drie keer sneller is dan nu. Dit is nog niet het volle potentieel van 5G. Voor een belangrijk deel komt dit omdat enkele nog snellere bandbreedtes in Nederland pas vanaf 2022 beschikbaar komen. Hiermee is Nederland laat, volgens Joost Farwerck, topman van KPN. ‘Al geeft dat ons ook de kans om te kijken welke businesscases zich op andere plekken aandienen.’

Het wordt iets met veel draadloze sensoren en razendsnelle datatransmissie, veel verder ontwikkeld zijn de bedrijfstoepassingen nog niet. De huidige fase van 5G in Nederland kenmerkt zich door ‘proeftuinen’, opgetuigd door de drie grote netwerkoperatoren van Nederland; KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile/Tele2. Op deze testplekken ontwikkelen zij met partners 5G-toepassingen die niet zijn geworteld in spannende toekomstvisioenen, maar in het hier en nu.

KPN gaat vooral met grote partijen in zee. Zo heeft het telecombedrijf een 5G-netwerk opgetuigd op een grote raffinaderij van Shell bij de Rotterdamse haven. Die laat onder meer auto’s rondrijden met camera’s die in zeer hoge resolutie de vele tienduizenden kilometers aan pijpleidingen op het terrein filmen, vertelt Marijn Bezuijen, de coördinator vanuit Shell, tijdens het congres.

De beelden gaan direct naar een computer, die na een analyse locaties aanwijst waar roestplekken of andere slijtage te zien is. Daar moet misschien eens een menselijke controleur langsgaan. Vanwege de hoge resolutie van de beelden die naar de computer gaan – een heleboel data dus – komt de snelheid van 5G van pas.

Bezuijen ziet wel meer mogelijkheden voor het toekomstige netwerk. Zo liggen er volgens hem tienduizenden sensoren op de Rotterdamse raffinaderij van Shell, aangesloten met draden. Een nieuwe sensor aanleggen betekent dus nieuwe bedrading aanleggen. Als je een nieuwe sensor gewoon op een draadloos netwerk kunt aansluiten, scheelt dat volgens Bezuijen al snel duizenden euro’s per sensor. 5G maakt dit mogelijk, vooral omdat het betrouwbaarder en stabieler is dan andere draadloze netwerken.

T-Mobile gaat juist met kleinere partijen om tafel, veelal start-ups. Het telecombedrijf heeft lokale 5G-netwerken opgetuigd in Den Haag en Scheveningen, waarmee de deelnemende partijen naar hartelust kunnen aanrommelen.

null Beeld

Een van de verst ontwikkelde ideeën die uit de samenwerking voortkomt, is van Project BB. Dit startende bedrijf heeft een rijdend robotje bedacht dat met een camera het strand afspeurt op zoek naar sigarettenpeuken en andere troep, om deze op te ruimen met een grijparm.

Dat herkennen van troep aan de hand van de beelden gebeurt op een externe computer, die de resulterende grijpinstructies aan de robot retourneert. Hierdoor heeft de robot die door het zand ploegt geen zware computer aan boord nodig, zegt mede-oprichter Martijn Lukaart. Door de verbinding te leggen met 5G, gekenmerkt door een extreem lage vertraging, zit er nauwelijks tijd tussen het filmen en het grijpen. ‘Anders grijpt de robot mis. Of moet hij een stukje terugrollen.’ In januari verwacht Project BB een eerste prototype te presenteren.

Maar als er klaarblijkelijk zo weinig prangende problemen liggen die 5G als de wiedeweerga moet oplossen, waarom is er dan zo’n haast met het aanleggen van het netwerk?

Omdat de rest van de wereld er haast mee maakt, is een mogelijk antwoord. Juist in Nederland doet dat ertoe, omdat het vooroploopt met snelle en stabiele netwerkverbindingen, meent Kasper Buiting, econoom van ABN Amro en gespecialiseerd in de Nederlandse technologiesector.

Zo herbergt Amsterdam een van de belangrijkste internetknooppunten ter wereld, een van de redenen dat in Nederland veel grote datacenters staan, en heeft onder meer Netflix zijn Europese hoofdkwartier mede vanwege het goede internet in Nederland staan. ‘Nu kiest Disney Nederland als een van de eerste landen om zijn nieuwe streamingdienst beschikbaar te stellen’, geeft Buiting als voorbeeld.

Wil Nederland deze positie van digitale spil behouden, met alle economische voordelen die dat oplevert, dan kan het zich niet veroorloven om op 5G-gebied achter te blijven bij de rest van de wereld, is zijn betoog.

Hier komt het idee bij dat het logisch is dat er nog nauwelijks concrete toepassingen voor 5G liggen. Er was immers nog geen 5G-netwerk. Eerst het netwerk introduceren, dan pas gaan bedrijven ermee aan de slag en volgen de toepassingen, is de algemene aanname. Tot die tijd geldt de conclusie die vanuit het publiek klinkt, tegen het einde van het congres: ‘5G is een oplossing die nog op zoek is naar een probleem.’ Niemand weerspreekt hem.

Lees meer over de impact en uitdagingen van 5G

Al lijkt het wetenschappers onwaarschijnlijk dat het 5G-netwerk schadelijk voor de gezondheid is, leven hierover zorgen in de samenleving. Lees hier waarom de vrijwel niet-bestaande risico’s van mobiele netwerken toch tot onrust leiden.

Maakt Chinese apparatuur van Huawei 5G-netwerken kwetsbaar voor spionage door de Chinese overheid? Als gevolg van deze zorg heeft de Nederlandse overheid Huawei de facto geweerd uit de gevoeligste delen van het netwerk. Volgens Huawei-topman Mika Lauhde zijn de zorgen echter overtrokken. Lees hier ons interview met hem, waarin hij reageert op feiten en beschuldigingen.

Mogelijk kan 5G wifi vervangen, aangezien dit netwerk in rap tempo dichtslibt. Lees hier meer over andere oplossingen die in de pijplijn zitten, waaronder het versturen van data via licht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden