Update

30.000 Franse vrouwen moeten af van siliconen in borsten

Dertigduizend Françaises moeten waarschijnlijk hun borstimplantaten chirurgisch laten verwijderen. Het ministerie van Volksgezondheid neemt daarover later deze week een beslissing. Het gaat om prothesen van het merk PIP. De implantaten kunnen kankerverwekkend zijn.

© Thinkstock

De fabrikant Poly Implants Prothèses (PIP) uit de Var in het zuiden van Frankrijk zou tot 2010 een illegaal verkregen gel van slechte kwaliteit hebben gebruikt, die bedoeld was voor industriële toepassingen. Die kan de verpakking van de prothesen aantasten, met kans op ontstekingen en lekkende siliconengel. Het gebruikte product was tien maal goedkoper dan medicinale gel. Het bedrijf is intussen failliet gegaan.

In maart 2010 werd de frauduleuze fabricage ontdekt, en kwam er een verbod op PIP-prothesen. In november van het vorig jaar stierf een 53-jarige vrouw, die de implantaten lange tijd had gedragen, aan een zeldzame vorm van borstkanker. Sindsdien zijn nog acht kankergevallen ontdekt bij draagsters van PIP-prothesen. Inmiddels hebben al 523 vrouwen de implantaten laten verwijderen.

Volgens Dominique Maraninchi, voorzitter van de Franse gezondheidsinspectie Afssaps, is nog niet aangetoond dat de prothesen kankerverwekkend zijn. 'Een op de tien vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker', zei hij. Tot dusver werd vrouwen met PIP-implantaten alleen aangeraden zich door hun arts te laten onderzoeken en eventueel radiologisch onderzoek te laten doen.

'We zijn nog niet overtuigd van een vaststaand gezondheidsrisico', zegt staatssecretaris Noura Berra van Volksgezondheid. 'Het is niet zo dat de implantaten op stel en sprong verwijderd moeten worden.'
Een comité van deskundigen komt vrijdag met aanbevelingen. 'Als de uitkomst is dat de implantaten bij wijze van voorzorg beter kunnen worden verwijderd, dan zullen we daartoe oproepen', zegt Berra.

Volgens dagblad Libération is dat besluit al genomen. De krant citeert Laurent Lantieri, plastisch chirurg en lid van het comité van deskundigen. 'We zijn het eens over de noodzaak daarvan. Dit is een gevaar voor de gezondheid, veroorzaakt door zwendel. Daarvan zijn al mijn collega's zich bewust.' Verwijdering op medische indicatie wordt door de verzekering vergoed.

Wereldwijd zouden 300.000 vrouwen implantaten van PIP dragen. In Nederland zou het gaan om enkele honderden vrouwen. De Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg verbood op 19 april 2010 implantaten van PIP te gebruiken, In Nederland ook verkocht onder de naam M-Implant. Alle niet verkochte implantaten werden toen ook teruggeroepen. Importeur Rofil uit Breda ging al een jaar eerder, in 2009, failliet.

Klinieken in Rotterdam, Amsterdam, Heerenveen,Maastricht, Breda, Scheveningen en Den Haag hebben volgens de Inspectiedienst de PIP- implantaten gebruikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.