Review

10 redenen om Guitar Hero Live te spelen

Na vijf jaar keert Guitar Hero terug op onze spelcomputers. Heeft de winterslaap de game goed gedaan? Korte antwoord: nou en of. Hieronder nog tien redenen.

Een gitarist die in de zaal staat? De Black Veil Brides kijken nergens van op. Beeld FreeStyleGames

Aan de kern van de ritmegames van vijf jaar terug is niets veranderd. Op het tv-scherm zien we een verticale gitaarhals waarover 'noten' rollen, van boven naar beneden. Als ze een bepaalde drempel bereiken moet de gamer de bijbehorende knoppen (frets op een echte gitaar) indrukken en een wiebelbalkje een aai verkopen (strummen, tokkelen). Is onze timing in orde, dan klinkt er een strofe muziek zoals we die ook in de originele versie van het nummer horen. Missen we een noot, dan klinkt er een schrille valse noot.

Maar wat doet Guitar Hero Live anders?

1. De game dompelt je in zogeheten Live-songs als gitarist onder in een echt concert, met echte bandleden die op je gitaarspel reageren, roadies die je instrueren en een echt publiek dat zijn ongenoegen of enthousiasme niet onder stoelen of banken steekt. In vorige Guitar Hero-titels - en ook in de nieuwe editie van Rock Band ('4') - speelde je met gepixeleerde rockers en toeschouwers. Jammer dat je alleen de muziek van de cd hoort. Het was helemaal perfect geweest als ontwikkelaar FreeStyleGames liveopnamen had gebruikt, maar de lol er niet minder om.

2. Het blijft natuurlijk namaak, maar de gitaar in Guitar Hero Live is realistischer dan voorheen. Je hebt nu aan het einde van je gitaarhals frets onder en boven, met elk drie knoppen, in plaats van vijf kleurige toetsen op een rij. Het spel wordt er ook meteen moeilijker door - fijn voor de GH-veteranen die eerdere games op het hoogste niveau al hadden uitgespeeld.

3. Er staan 42 songs op de disc en 200 liedjes online bij GHTV (ofwel Guitar Hero TV), waar songs rouleren in twee kanalen. De songs zijn te spelen door hoge scores neer te zetten of domweg te huren, met tokens. Het is ook mogelijk een Party Pack te kopen, dat een heel etmaal toegang geeft tot GHTV. GHTV lijkt een voorbeeld te nemen aan diensten als Spotify: geen muziek meer kopen en downloaden, maar streamen. Er komen voor het einde van het jaar nog 70 songs bij, allemaal verpakt in de officiële videoclip. Ofwel: MTV in zijn betere tijden.

4. USB-microfoon kopen om mee te kunnen blèren? Nergens voor nodig. De Guitar Hero Live Companion-app (voor iOS, gratis) maakt van je iPhone of iPad een roeptoeter. Werkt nog niet met Xbox 360.

5. Online scoreborden laten zien hoe goed anderen specifieke songs hebben volbracht.

Dit is 'Mick Jagger'. Beeld FreeStyleGames
Kijkje achter de schermen van Guitar Hero Live. Beeld FreeStyleGames

6. Guitar Hero Live biedt de mogelijkheid om met samen met een vriend/vriendin/kennis te spelen.

7. Guitar Hero Live kan ook worden gespeeld op een iPad, mét gitaar en via Apple TV op een televisie worden getoond.

8. Op de bühne met Rihanna! Kasabian! Bob Dylan! Guus Meeuwis! Nee, geintje. Geen Kedeng kedeng of Het is een nacht, maar wel Paint It Black van The Rolling Stones. En nee, je staat niet met Mick en Keith op de planken, maar wel met acteurs die hen vrolijk nadoen.

9. Veel muziek uit de laatste vijftien jaar in plaats van nummers die jongere gitaarhelden misschien minder aanspreekt (Survivor van Boston bijvoorbeeld - ofwel de Rocky III-song). Ook aandacht voor 'onbekendere' grootheden als Avenged Sevenfold en Oceans Ate Alaska. Je leert muziek op een heel andere manier waarderen, ook nummers waar je misschien nooit veel had.

10. Guitar Hero Live is ook geschikt voor mensen die toondoof zijn of normaal worden afgeschrikt door het notenschrift. Hier gaat het om vingervlugheid, om reactievermogen en om een steeds hogere score. Eat your heart out, Slash.

Guitar Hero Live is uitgebracht voor PlayStation 3 & 4, Xbox 360 & One, Wii U, iOS. Met 1 gitaar 99 euro, met twee gitaren 159 euro. Aan te vullen met een USB-microfoon of iOS-app. 42 songs op disc, 200 liedjes online te spelen via tv-stations waarin muziek rouleert.

Oudste song: uit 1966, Paint it Black van The Rolling Stones.
Nieuwste liedje: uit 2015, Vultures and Sharks van Oceans Ate Alaska.

Beeld FreeStyleGames
Beeld FreeStyleGames
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden