10 miljoen euro vrijgemaakt voor 'tegemoetkoming' Q-koortspatiënten

Q-koortspatiënten krijgen toch 'een vorm van tegemoetkoming'. Het demissionaire kabinet maakt hiervoor 10 miljoen euro vrij. Besluiten over de precieze vorm en invulling zijn aan het nog te vormen nieuwe kabinet.

Drie met Q-koorts besmette geiten. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Q-koorts verspreidde zich vanaf 2007 tot 2011 via een geitenboerderij in Herpen over Nederland, vooral in Brabant, Limburg en Gelderland. De ziekte kostte zeker 75 mensen het leven, honderden patiënten kampen nog dagelijks met de gevolgen van de ziekte. Zij lijden bijvoorbeeld aan chronische vermoeidheid, zijn arbeidsongeschikt geworden of kampen met depressieve gevoelens.

'Het kabinet is zich er zeer van bewust dat Q-koorts grote gevolgen heeft gehad: mensen zijn ernstig ziek geworden, zelfs overleden', schrijven minister van Volksgezondheid Edith Schippers en staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam aan de Tweede Kamer.

Bert Brunnikhuis, voorzitter van belangenvereniging Q-uestion, stelt tegenover persbureau ANP dat de vergoeding 'te klein en te laat' komt. Bovendien hekelt hij de onduidelijkheid. 'Voor wie is deze regeling? Wat zijn de criteria? En het is rijkelijk laat om pas na tien jaar met zo'n regeling te komen.'

Rechtszaak

Patiënten en nabestaanden van overleden Q-koortsslachtoffers spanden een rechtszaak aan tegen de Nederlandse overheid. Zij menen dat de ministers van Landbouw en Volksgezondheid hebben gefaald bij de bestrijding van de epidemie. De overheid zou hen onvoldoende hebben geïnformeerd over de gevaren van de ziekte en te lang hebben gewacht met het nemen van adequate maatregelen. De rechter stelde echter dat de 'staat niet onrechtmatig heeft gehandeld'. De ongeveer driehonderd gedupeerden hopen in een hoger beroep de rechter aan hun kant te vinden.

De brief van de minister en staatssecretaris volgt op een advies van de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Hij stelt dat patiënten zich niet erkend voelen en dat dit hun verwerking en herstel in de weg staat. Hij wees erop dat erkenning losstaat van aansprakelijkheid. De Tweede Kamer sprak zich in maart ook uit voor een schadevergoeding. En ook premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher gaven tijdens de verkiezingscampagne al te kennen voorstanders te zijn van een schadevergoeding.

Los van de compensatie maakt het kabinet geld vrij om de ondersteuning voor patiënten en speciale databases over Q-koorts in stand te houden. Ook dat was een wens van de Kamer.

Hij is de hoop van de Q-koorts-patiënt Arts Jos van de Sande ging voorop in de strijd tegen de Q-koorts die tussen 2007 en 2010 woedde en 75 levens eiste. 'Als Jos zich ergens in vastbijt, bijt hij door.' (+)

Een geit wordt ingeënt tegen Q-koorts. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden