'We kennen de sfeer niet eens'

Natuurlijk zijn de Nederlandse sportpsychologen het eens met de opvatting van de olympische team-leiding dat in Sydney zelfstandig denkende en opererende atleten aan de start horen te staan....

Sportpsycholoog Menkehorst is al sinds de Spelen van 1988 verbonden aan Nederlandse sportploegen. 'Maar ik ben zelf nooit meegeweest, ook niet naar de Winterspelen'.

De Groninger wil niet dat zijn verhaal, namens de vijf aan NOCNSF verbonden mentale trainers, als een klaagzang overkomt. 'Het is raar dat wij sportmensen moeten voorbereiden op een evenement waarvan we de sfeer niet eens kennen. Het is anders als je mensen vanuit je eigen beleving dingen kunt vertellen dan dat het uit overlevering moet gebeuren.'

Daar waar globalsports.nl, onze mondiale top, volgens Joop Alberda overal in de wereld zou moeten gaan kijken, mogen sportpsychologen nooit uitvliegen om kennis te verzamelen.

Menkehorst denkt aan één professionele waarnemer uit zijn MTB-project (mentale training en begeleiding), die eens zou moeten kijken bij de Spelen. En dat steekt dan nog schril af bij landen als de VS en Groot-Brittannië die tientallen sportpsychologen meenemen. 'Onze man of vrouw moet in Sydney met een gerichte opdracht werken.

'Het is de bedoeling dat de opgedane kennis na de Spelen overgedragen wordt aan collega's, of aan de eerste lijn. Het NOC zou mensen uit ons gilde die het willen, moeten uitzenden. Van een aanwezigheid in Sydney kan de hele ploeg ter plekke beter worden.

'Van de Brit Syer hebben we juist gehoord dat de stress in het begeleidingsteam ook een groot onderwerp is tijdens de Spelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.