Klopt dit wel?

‘Vroeger groeven kranten dieper’ – klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: Vroeger groeven kranten dieper.

Van wie komt die claim?

Van journalist en presentator Frènk van der Linden, vorige week donderdag in het radioprogramma Spraakmakers. Vroeger, ‘in de prehistorie’, aldus Van der Linden, was er ‘een tijd waarin de kranten nog weleens artikelen publiceerden van 3.000 woorden of iets dergelijks.’ En: ‘Ik mis het een beetje. Ik vind dat we zo nu en dan aan oppervlakkigheid lijden.’

Klopt het?

Van der Linden heeft een punt. Een eerdere telling, voor de aardigheid uitgevoerd door de schrijver dezes, leert dat het aantal stukken langer dan 3000 woorden in de kwaliteitskranten NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant al jaren gestaag afneemt: van zo’n 200 per jaar rond de eeuwwisseling, naar een stuk of 50 in 2012. Vooral in NRC verdwenen de reuzenartikelen.

Artikelen langer dan 4.000 woorden echte ‘longreads’, zoals dat in mediajargon heet halen nauwelijks meer de krant. Aardig is dan weer wel dat de krant die u voor u heeft nog het beste wegkomt: sinds ongeveer 2010 is de Volkskrant leverancier van de meeste 3000-plus-artikelen, een positie die daarvoor NRC innam.

Inmiddels zijn we weer wat jaartjes verder; toch de telling maar eens bijgewerkt. Gelukkig biedt het interne archief van de Persgroep, uitgever van onder meer de Volkskrant, de mogelijkheid om ook op artikellengte te zoeken. En wat blijkt? De laatste jaren lijkt het aantal (zeer) lange artikelen weer iets toe te nemen, vooral in NRC en de Volkskrant.

Concreter: in 2017 publiceerde de Volkskrant 57 artikelen langer dan 3000 woorden (en in 2018 tot dusver al 52). Het langste stuk was, met 4859 woorden, de reconstructie van een verkrachtingszaak nabij een tbs-kliniek in het dorp Oostrum.

NRC Handelsblad publiceerde voor zover valt na te gaan intussen 45 artikelen langer dan 3000 woorden, met als uitsmijter een liefst 8000 woorden tellende megareportage van bedrijventerrein De Liesbosch bij Nieuwegein. Trouw kwam uit op 9 stuks.

Dat is natuurlijk nog geen garantie voor de diepgravendheid die Van der Linden zo schijnt te missen, want lange artikelen zijn niet per se diepgaand. Maar een indicatie is het wel.

Eindoordeel?

Van der Linden heeft ongelijk dat krantenartikelen langer dan 3000 woorden tot de ‘prehistorie’ behoren, al zijn het er wel minder dan een jaar of tien, twintig geleden. En voor de rijkste oogst aan uitvoerige achtergrondartikelen moet Van der Linden gewoon een abonnement op de Volkskrant nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.