Sterke vrouwenarmen, reuzenschildpadden staan moeilijk op en darmgassen van (ex-)rokers

Wetenschapsnieuws

Wetenschappers ontdekten dat een galapagosreuzenschildpad met een schild in de vorm van een zadel meer energie nodig heeft om zich om te draaien dan een verwant dier met een koepelvormig schild Foto Imageselect

Sterke arm

De moderne vrouw heeft het maar makkelijk. Prehistorische boerenvrouwen daarentegen moesten kennelijk zoveel sjouwen dat ze armen hadden als staalkabels, nog het best te vergelijken met de armen van hedendaagse vrouwelijke beroepsroeiers. Dat maken wetenschappers op uit een grootschalige vergelijking van prehistorische vrouwenbotten met de botten van hedendaagse topsporters. Uit de vergelijking blijkt ook dat de benen van de prehistorische boerenvrouwen niet veel sterker waren dan die van de hedendaagse stadsvrouw. Bij mannen waren de benen wel sterker. Kennelijk werkten vrouwen vooral veel met hun handen en armen op het platteland van prehistorisch Europa.

Er weer bovenop

Niet elke reuzenschildpad komt even makkelijk terug op zijn poten nadat hij op zijn rug is gevallen. Dat hangt af van de vorm van zijn schild. Wetenschappers ontdekten dat een galapagosreuzenschildpad met een schild in de vorm van een zadel meer energie nodig heeft om zich om te draaien dan een verwant dier met een koepelvormig schild. Een zadelachtig schild biedt de schildpad ruimte om zijn nek uit te steken en op enige hoogte aan voedsel te komen. De reuzenschildpad met een koepelschild zoekt zijn voedsel dicht bij de grond. Met computersimulaties berekenden de onderzoekers dat een galapagosreuzenschildpad met een koepelschild met minder moeite op zijn poten terecht komt. Dat doen ze door kop en poten te bewegen. Schildpadden met een zadelschild zetten zich met hun kop af op de ondergrond en zwaaien met hun poten. De snelheid waarmee een omgevallen reuzenschildpad zich omdraait, is van levensbelang. Ondersteboven kan hij omkomen van honger en dorst of ten prooi vallen aan roofdieren, zo staat in Scientific Reports.

Broekhoest

Darmgassen van rokers hebben een andere geur dan die van niet-rokers of ex-rokers. Door het roken verandert het microbioom - de samenstelling van de darmbacteriën - en daardoor ook de lucht die in de darmen wordt gevormd. Maag-darm-leverartsen van het Amsterdamse VUmc onderzochten de ontlasting van (ex-)rokers en niet-rokers met een elektronische neus, een apparaat dat de verdeling kan weergeven van zogeheten vluchtige organische verbindingen. Om de geurprofielen te onderscheiden moest de ontlasting worden opgewarmd waarna de damp langs de neus werd geleid. De resultaten zijn gepubliceerd in Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Meer over