'Krokosaurus' blijkt ware wereldreiziger

Onderzoekers hebben de nekwervel van een dinosaurus met de kop van een krokodil in Australië gevonden, zo meldden wetenschappers vandaag. De vondst duidt erop dat het dier in een veel groter gebied leefde dan aangenomen werd.

De Spinosaurus met kenmerkende krokodillenkop. © Natural History Museum Londen

Tot dusver dacht men dat de zogeheten Spinosaurus in Europa, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika leefde. 'Het feit dat ze in Australië leefden verandert ons beeld van de evolutie van deze groep dinosaurussen', zei Thomas Rich van het museum in het Australische Victoria. Het is nog maar de vraag of de Australische prehistorische natuur zo afwijkend en uniek was als gedacht. 'Dezelfde groepen dinosaurussen waren al wijdverspreid toen de aarde nog een supercontinent was.'

Volgens de onderzoekers is de spinosaurus in Australië vrijwel identiek aan de dinosaurus waarvan in het Verenigd Koninkrijk fossielen zijn gevonden. Het dier kon zowel op land als in het water leven en at vis. Zijn kop met lange krokodillensnuit is hiervoor perfect gebouwd. Hij werd vermoedelijk zo groot als de Tyrannosaurus rex: 18 meter en met een gewicht van 21 ton. Tijdens het krijt, de periode van 146 miljoen tot 140 miljoen jaar geleden, waren deze dinosaurussen verspreid over een groot deel van de wereld.

De populatie moet zich hebben uitgebreid naar Australië, voordat dit land afbrak van het supercontinent. Daarvoor moeten de dieren een veel grotere afstand hebben afgelegd dan onderzoekers dachten dat mogelijk was.

Dat roept ook vragen op over de mobiliteit van andere dinosaurussen. 'Het lijkt erop dat dinosaurussen zich over hele grote gebieden kunnen verspreiden en niet alleen maar in een klein gebied hoeven voor te komen', zegt Paul Barrett, één van de onderzoekers tegen de wetenschapnieuwssite Live Science.

In Australië worden niet zoveel fossielen gevonden van dinosaurussen. Barett: 'Dus alles wat we vinden is waarschijnlijk interessant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.