'Kalktablet maakt botten niet sterker'

Een calciumrijk dieet of calciumsupplementen (kalktabletten) hebben voor ouderen geen enkele invloed op de sterkte van het bot. Dat is de conclusie van Nieuw-Zeelands onderzoek naar de link tussen calciuminname en botbreuken.

Beeld thinkstock

Ouderen wordt aangeraden dagelijks minstens 1.000 tot 1.200 milligram calcium in te nemen. Wanneer dit niet lukt met gewone voeding, schrijven artsen een calciumrijk dieet of kalktabletten voor, vaak in combinatie met vitamine-D-pillen, die de opname van calcium bevorderen. Dit zou broze botten en botbreuken tegengaan.

Onzin, concluderen de Nieuw-Zeelanders nu. In twee studies, gepubliceerd in het British Medical Journal, zetten ze alle betrouwbare onderzoeken over het onderwerp op een rijtje. Slechts een fractie van de studies toont een verband aan tussen calciuminname en botbreuken, zo blijkt. Bovendien is de invloed van calcium op botsterkte in de studies verwaarloosbaar klein.

Akelige bijwerkingen

Paul Lips, emeritus hoogleraar endocrinologie aan het Amsterdamse VUmc, vindt dat de onderzoekers ver gaan in hun conclusies. 'Ze vinden een effect. Weliswaar een heel klein effect, maar niet zo klein dat je het kunt negeren. Het moet niet zo zijn dat die enkeling die wel degelijk extra calcium nodig heeft nu zijn supplementen op de plank laat staan.' Lips wijst op een Frans onderzoek in de studie van de Nieuw-Zeelanders. 'Daar wordt wel degelijk een significant effect van extra calcium op botbreuken gevonden, bij mensen die normaal weinig calcium binnenkrijgen. Voor hen is het wellicht wel belangrijk om de calciuminname te verhogen.'

Het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) heeft op dit moment het 1.000/1.200 milligram-advies in zijn richtlijnen staan, maar volgens een woordvoerder is de richtlijn zeer terughoudend ten aanzien van het gebruik van kalktabletten. 'Daarnaast zijn alle geneesmiddelen die worden gebruikt om de kans op fracturen te verminderen altijd bestudeerd in combinatie met extra calcium en vitamine D. Stoppen met deze supplementen kan akelige bijwerkingen geven.' Het Nieuw-Zeelandse onderzoek is voor de NHG dan ook geen reden de richtlijnen wezenlijk aan te passen.

Beeld thinkstock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.