'Grand Canyon' onder Groenland ontdekt

Wetenschappers hebben een kloof ter grootte van de Grand Canyon ontdekt. Het ravijn bevindt zich onder Groenland, en zou kunnen verklaren waarom er zo weinig ondergrondse meren onder dat land liggen.

Een 3d-beeld van de ondergrondse kloof Beeld J. Bamber, University Bristol

De ontdekking staat beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Met een radar die door ijs heen kan kijken brachten de onderzoekers een deel van de wereld onder het ijs in kaart. Ze ontdekten dat er - in tegenstelling tot Antarctica - nauwelijks ondergrondse meren in Groenland zijn. Dat is vreemd, omdat het smeltwater dat onder de ijskap ontstaat wel ergens heen moet.

Maar het enorme ravijn in het noorden van het land zou een verklaring kunnen geven. De kloof zou het water namelijk kunnen begeleiden naar de zee, in plaats van het op te potten in een meer.

Het ravijn is 750 kilometer lang en een paar kilometer breed, en heeft daarmee de afmetingen van delen van de Grand Canyon. Dat dit tot nu toe onopgemerkt is gebleven, vonden ook de onderzoekers opmerkelijk. Het heeft lang geduurd voor er uitgebreid gekeken is onder het ijs van Groenland. Dat komt vooral omdat de ijskap relatief plat is; wetenschappers dachten dat die platheid duidde op een oninteressante onderwereld.

Nu blijkt dus het tegendeel waar. De wetenschappers denken dat het ravijn vroeger een rivier was, die water van het midden van Groenland naar het noorden voerde. De ontdekking van de kloof heeft mogelijk gevolgen voor de modellen van de ijskap; het zou kunnen betekenen dat de ijskappen anders afbrokkelen dan modellen nu voorspellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.