'De bron achter 11/9 en Hitlers genocide: Darwin'

Een neushoornfossiel lijkt op een neushoorn. De evolutieleer is dus onzin – aldus een Turkse wetenschapper die West-Europese scholen zijn boek gratis toestuurt....

Een geheimzinnige islamitische organisatie die de evolutie ontkent, stuurt in West-Europa gratis propagandaboeken rond aan scholen, universiteiten en krantenredacties. De boeken, die op internet voor 75 euro per stuk worden aangeboden, zijn ontvangen door onder meer een school in Amstelveen, de Universiteit Utrecht, maar ook de Volkskrant.

Het boek met de titel The Atlas of Creation beweert dat het darwinisme heeft geleid tot 11/9 en Hitlers genocide, omdat in de evolutietheorie het recht van de sterkste wordt vastgelegd. De islam is volgens de schrijver niet de bron van het terrorisme, maar de oplossing ervoor; de Koran is volgens hem gebaseerd op de concepten van liefde, opoffering, genade en vrede.

Het boek is rijkelijk geïllustreerd met foto’s van diersoorten en hun zogenoemde voorgangers – fossielen van miljoenen jaren geleden. De foto’s moeten aantonen dat de dieren (van pijlstaartrog tot neushoorn) en de fossielen precies op elkaar lijken en dat soorten zich niet, zoals Charles Darwin heeft beweerd, zich in de evolutie aan de veranderende omstandigheden hebben aangepast. De mensaap heeft volgens de schrijver nooit bestaan. Die is simpelweg te verschillend van de huidige mens.

Volgens het boek is de evolutietheorie niet alleen in strijd met de Koran, maar ook verwerpelijk omdat het conflicten uitlokt: het recht van de sterkste wordt ermee vastgelegd.

De auteur van het boek is de Turkse onderzoeker Harun Yahya, pseudoniem voor Adnan Oktar, geboren in 1956 in Ankara. Deze volgens critici ‘geflipte wetenschapper’ heeft een hele serie boeken geschreven waarin hij de evolutietheorie als strijdig met de Koran aanvalt.

Het nieuwe boek – op 788 pagina’s glanzend papier – heeft eind vorig jaar al in Turkije tot grote ophef geleid. Sinds begin deze maand wordt het ook gedistribueerd in Europa. In Frankrijk en Duitsland zou het op grote schaal zijn verspreid onder onderwijsinstellingen. In Nederland is van een school bekend dat zij vijf exemplaren van het boek hebben ontvangen.

Uitgever is Global Publishing in Istanbul. Deze organisatie kon gisteravond niet beantwoorden hoeveel boeken er zijn verspreid en op welke doelgroepen zij zich richten. Ook wordt niet gezegd wie betaalt voor de gratis verspreiding.

Het ministerie van Onderwijs zegt geen maatregelen te nemen tegen de verspreiding van de boeken. ‘Scholen krijgen wel meer propagandamateriaal toegestuurd. Het is hun eigen verantwoordelijkheid wat ze daarmee doen’, aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.