'De belegger zal blij zijn met de komst van ASM'

Een lagere kwartaalwinst, een minder gevulde orderportefeuille en wat sombere vooruitzichten voor de korte termijn kunnen hightech-firma ASM International uit Bilthoven niet van een beursgang weerhouden....

Van onze verslaggever

BILTHOVEN

ASM International, niet te verwarren met het al beursgenoteerde ASML uit Veldhoven, is toeleverancier van productiemachines en -materialen voor de halfgeleiderindustrie. Het bedrijf maakt zogeheten front-end equipment, oftewel apparatuur die zorgt voor de bewerkingen op siliciumschijven (zogenoemde wafers) en back-end equipment, die bewerkingen uitvoeren op de aspirantchips als ze eenmaal uit de wafers zijn gezaagd.

Vanaf 12 december, de datum waarop het bedrijf volgens de plannen een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs krijgt, kunnen Nederlandse beleggers gemakkelijker mede-eigenaar worden van het bedrijf dat waarschijnlijk de meest gecompliceerde producten van het land fabriceert. Nu kan dat al via ASM's notering op Nasdaq, de Amerikaanse schermenbeurs, en die op de beurs in Hongkong, maar een notering op de thuismarkt ontbreekt nog in het rijtje.

ASM wil daarin verandering brengen, zo stelde Del Prado gisteren, om het beleggers gemakkelijker te maken. Institutionele Europese beleggers zijn volgens hem geïnteresseerd in fondsen als ASM maar worden gehinderd door voorschriften die zeggen dat ze hun geld alleen in Europese aandelen mogen steken.

Die Europese beleggers heeft ASM nodig ook, zo maakte Del Prado duidelijk. Zij moeten 'een bodem in de markt leggen', zoals hij het uitdrukt, oftewel zorgen voor enige stabilisatie van de koersvorming. De Amerikaanse aandeelhouders van ASM schieten daarin te kort. 'Soms ben ik de draad kwijt. Aan hun waarderingen is geen touw vast te knopen. De extreme schommelingen in de koers zijn niet altijd gerechtvaardigd.'

Op Nasdaq, waar ASM sinds 1981 al is genoteerd, klapte de koers dit jaar omlaag van bijna 20 dollar in het voorjaar tot ruim zeven dollar in het huidige kwartaal. De afgelopen dagen schommelt de koers zo rond de zeventien gulden.

Die Europese beleggers krijgen niet veel aandelen voorgeschoteld: slechts 4,1 miljoen op in totaal ruim 31 miljoen geplaatste aandelen. Daarvan zijn 1,5 miljoen stukken nieuw, 2,6 miljoen aandelen worden herplaatst. Die zijn afkomstig van een Amerikaanse beleggersgroep en van Stichting Administratiekantoor ASM.

De 65-jarige oprichter leek geheel niet uit het lood geslagen door de mindere periode die ASM momenteel doormaakt. Vorig jaar noteerde het bedrijf een recordwinst van 74 miljoen gulden, maar momenteel stagneert het resultaat. In het derde kwartaal van dit jaar kwam ASM niet verder dan 6,8 miljoen, 71 procent minder dan dezelfde periode in 1995.

Volgens Del Prado is dat inherent aan een bedrijf dat opereert in een cyclische markt. Verschillende chipfabrikanten hebben hun bestellingen uitgesteld, waardoor de winst van ASM sterk omlaag is gegaan. 'De industrie zit momenteel in een bodemfase. Hoe lang dat duurt, is moeilijk te zeggen. De komende drie kwartalen laten een lager resultaat zien ten opzichte van dezelfde periode in 95/96', voorspelde Del Prado.

Belangrijker is het volgens hem te kijken naar de geschiedenis van ASM: in de periode 1981 tot en met 1995 groeide de winst van het bedrijf van 6 miljoen tot 74 miljoen gulden. Bovendien, zo stelde Del Prado, 'iedere afdeling draait met winst'.

De huidige beurskoers biedt volgens hem ook voordelen aan beleggers. 'Beleggers kunnen nu goedkoop instappen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.