'Agressief beleid bij farmaciebedrijven'

Farmaceutische bedrijven bieden ziekenhuisapotheken kortingen op dure medicijnen, die kunnen oplopen tot 99 procent, als zij die medicijnen aanschaffen in combinatie met andere middelen van dezelfde fabrikant....

Dit heeft raadsman mr G. Groot van de zorgverzekeraar Menzismaandag gezegd tijdens een kort geding dat vier farmafabrikantentegen Menzis hadden aangespannen. Die vier - AstraZeneca, MSD,Altana en Pfizer - zijn boos op de verzekeraar, omdat diehuisartsen die goedkope middelen voorschrijven een forse bonusin het vooruitzicht stelt. Zij eisen dat de rechter deze praktijkverbiedt.

Groot voerde aan dat de farmaceutische bedrijfstak veel geldbesteedt (10 tot 13 procent van hun budget) aan soms agressievemarketingmethoden. Op die manier moeten nieuwe dure middelen 'inde pen' van de voorschrijvende arts terecht komen.

Als voorbeeld noemde Groot AstraZeneca, dat zijn nieuwe duremaagzuurremmer Nexium en zijn cholesterolverlager Crestor vrijwelgratis aanbiedt aan de ziekenhuisapotheker, als dietegelijkertijd andere middelen van de fabrikant afneemt.Ziekenhuisapothekers ontkennen deze praktijken niet, maar willener geen woord over zeggen. Het dagblad Trouw maakte daar melding.

De fabrikanten willen bereiken dat een patiënt die in hetziekenhuis een duur middel te slikken heeft gekregen, dat na zijnontslag blijft gebruiken. De huisarts schrijft het dure middelvoor, als de patiënt daar in het ziekenhuis aan gewend isgeraakt.

Maar veel verzekeraars zetten artsen en apothekers onder drukom de goedkopere varianten van bijvoorbeeld maagzuurremmers voorte schrijven, als die even effectief zijn. Enkele jaren geledenzijn de prijzen van die middelen fors verlaagd, conform eenafspraak tussen producenten en overheid. Goed voor deverzekeringskas én de patiënt, die minder premie betaalt, zegtMenzis. De uitspraak volgt op 14 oktober.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.