'Aantal ebolabesmettingen veel hoger dan officieel gemeld'

Er zijn in West-Afrika aanzienlijk meer ebolapatiënten dan in de officiële cijfers staat vermeld. Het aantal werkelijke besmettingen wordt onderschat, zeiden verscheidene deskundigen vandaag op een bijeenkomst over ebola in het Erasmus MC.

Medisch personeel van de Franse tak van Artsen zonder Grenzen. Beeld afp

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn momenteel bijna 9000 mensen met het ebola-virus besmet. Van hen zijn meer dan 4500 overleden, vooral in Liberia, Sierra Leone en Guinee. Hoogleraar virologie Marion Koopmans gaat ervan uit dat slechts een deel van de besmettingen is geregistreerd. Hoeveel patiënten buiten de statistieken blijven is onbekend. 'Dat kan niemand zeggen', aldus Koopmans. Ook medewerkers van Artsen zonder Grenzen wilden geen getallen noemen.

Niet alle patiënten komen in contact met hulpverleners. Mensen kunnen sterven voordat de diagnose is gesteld. De capaciteit van laboratoria om besmettingen vast te stellen schiet tekort in de getroffen landen. Onderzoek bij eerdere epidemieën wijst uit dat bepaald percentage patiënten nooit wordt geregistreerd.

Tekort aan bedden

Op de bijeenkomst bleek dat een groot tekort is aan bedden voor de behandeling van ebolapatiënten. Volgens Artsen zonder Grenzen zijn er in de drie zwaarst getroffen landen meer dan 4400 bedden nodig terwijl er slechts 1100 beschikbaar zijn.

Van de toch al gebrekkige gezondheidszorg in Liberia, Guinee en Sierra Leone is door de de ebolacrisis weinig meer overeind gebleven. Ook de behandeling van andere ziekten als malaria heeft zwaar te lijden onder de chaos die de ebola-epidemie veroorzaakt. Inmiddels zijn bijna 400 medische hulpverleners overleden.

Nederland goed voorbereid

Alle deskundigen houden vol dat Nederland goed is voorbereid op de komst van ebolapatiënten. Momenteel zijn in Nederlandse ziekenhuizen vijftien bedden in gereedheid gebracht voor ebolagevallen. Volgens betrokkenen kan dat aantal zo nodig worden uitgebreid.

Het overslaan van het virus op hulpverleners, zoals is gebeurd in Spanje en de Verenigde Staten, wordt geweten aan fouten in de uitvoering van de protocollen. In Nederland zou de kans op dergelijke fouten bijzonder klein zijn omdat artsen en ander personeel goed zijn getraind. Huisartsen weten wat ze moeten doen als ze een verdacht geval tegenkomen. Verwacht wordt dat het systeem waarbij alle contacten worden nagegaan die een besmet persoon heeft gehad, naar behoren functioneert. Het hoeft niet waterdicht te zijn. 'Ervaring leert dat het voldoende is om 70 procent van de contacten te achterhalen', aldus Koopmans.

Een kamp van Artsen zonder Grenzen. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.