DE GIDSBespaartip

Zo houd je aan het eind van de maand geld over

Even een koffie-to-go op het station of een reep bij de kassa in de supermarkt. Veel geld geef je gedachteloos uit. Daarom is No Spend November in het leven geroepen: een koopstop om bewustwording te creëren. Lastig? Wij helpen je de maand door met een wekelijkse bespaartip.

Deelnemers aan No Spend November geven een maand lang geen geld uit.  Beeld Krista Van Der Niet
Deelnemers aan No Spend November geven een maand lang geen geld uit.Beeld Krista Van Der Niet

Waar anderen gaan facebooken of instagrammen als ze zich vervelen of werkontwijkend gedrag vertonen, gaat Marjan Heemskerk (34) haar administratie doen. Dat schrijft ze in haar pas verschenen boek The Happy Financial. Is dat echt waar? ‘Het is echt waar’, zegt ze lachend aan de telefoon. ‘Het is zelfs zo erg, dat ik het doen van mijn administratie als beloning gebruik. Dan zeg ik tegen mezelf: je moet eerst een uur werken, daarna mag je je uitgaven invullen in Excel.’

Wil je weten of je genoeg verdient? Vul het Salariskompas van Intermediair in.

Ze verwacht heus niet dat iedereen na het lezen van haar boek op zaterdag lachend de administratie gaat zitten doen, maar het kan wel een stuk leuker worden. Zeker als je merkt dat het makkelijker wordt om geld opzij te zetten om je dromen na te jagen. De belangrijkste vraag die Heemskerk behandelt in haar boek is dan ook: hoe zorg je ervoor dat geld voor jou gaat werken, in plaats van dat je werkt voor je geld?

Stap 1: Krijg overzicht

Ooit waren de financiën van Heemskerk een regelrechte puinzooi, hoewel het voor de buitenwereld leek alsof ze haar zaakjes goed voor elkaar had. Ze werkte als accountant bij een groot kantoor, reed rond in een glanzende lease-auto en had een ruim appartement. Toch stond Heemskerk altijd rood, leefde van salaris naar salaris en had geen idee waar ze haar geld aan uitgaf. Na een jaar kwam het inzicht dat het anders moest, vertelt ze. Wat ze tijdens haar werk voor grote klanten deed, besloot ze ook voor zichzelf te doen: overzicht creëren. Bestuderen wat de inkomsten en uitgaven zijn en overbodige kostenposten schrappen.

‘Het is de stap waar iedereen het meest tegenop ziet’, zegt ze. ‘Want waar begin je? De kunst is om niet te ingewikkeld te denken. Begin gewoon met opschrijven in Excel, of een schriftje voor mijn part. Wat staat er nu op je bankrekeningen? Wat zijn je maandelijkse inkomsten en waar geef je je geld aan uit? Blijft er aan het einde van de maand iets over, of kom je juist geld tekort?’ Als je schulden hebt, is het ook belangrijk om die op te schrijven, zegt Heemskerk, want daar moet je het snelst vanaf.

Dit klinkt misschien als veel werk, vervolgt ze. ‘Maar je kunt het stukje bij beetje doen. Begin vandaag en vul het elke dag tussendoor aan.’ Maak ook een onderscheid in wat je vaste lasten zijn (hypotheek, huur, kinderopvang, energierekening) en variabele lasten (essentiële uitgaven zoals boodschappen en luxe uitgaven zoals etentjes), adviseert Heemskerk. Tel vervolgens al die inkomsten en uitgaven bij elkaar op. ‘Dit helpt je om inzicht te krijgen in je uitgaven en te zien waarop je kunt besparen.’

Eerder vertelde Kelly Litjens aan de Volkskrant hoe ze door slim budgetteren en met een bescheiden inkomen acht keer per jaar met haar dochter op vakantie kan.

Ook een belangrijke: schuif het niet af op je partner. Te vaak hoort Heemskerk mensen zeggen: mijn financiën? O, die regelt mijn geliefde allemaal. Dat is echt een slecht idee, zegt ze. ‘Natuurlijk hoef je niet allebei apart een Excelsheet bij te houden, maar je wil toch weten waar je geld naartoe gaat? Je werkt er hard voor! Thuis ben ik degene die de administratie doet, maar we gaan eens in de week even samen zitten om door te nemen hoe we ervoor staan.’

Onlangs hielp Heemskerk een vriendin, die in scheiding lag, met haar administratie. ‘Toen we de gezamenlijke rekening bestudeerden, bleek haar ex al jarenlang allerlei spullen voor zijn hobby te kopen van dat geld. Terwijl de afspraak was dat die rekening alleen voor boodschappen en vaste lasten was. En ook bedrijven kunnen fouten maken. Het is, kortom, belangrijk te weten wat er met je geld gebeurt.’

Er zijn tegenwoordig ook allerlei apps waarmee je je inkomsten en uitgaven kunt bijhouden. Zo is er de door ABN Amro ontwikkelde app Grip, die ook door klanten van de Rabobank, SNS Bank en Bunq te gebruiken is. De app, die je koppelt aan je bankrekeningen, zet je inkomsten en uitgaven automatisch in categorieën, waardoor je in een oogopslag ziet hoeveel geld je aan boodschappen, kleren of uitgaan uitgeeft. Wil je ergens op besparen? Dan kun je een budget instellen. De app geeft vervolgens aan hoeveel je nog over hebt van het budget en geeft tips om te besparen. Apps als Our Budget Book, Money Manager, AndroMoney en Finance Manager doen ongeveer hetzelfde.

Overigens werd ABN Amro eerder wel op de vingers getikt door de Consumentenbond omdat in de privacyverklaring staat dat consumenten aanbiedingen kunnen krijgen op basis van hun betaalprofiel. Gemak gaat in dit geval dus ten koste van de privacy. Toch maar zelf in de weer met Excel?

Volgende week bij de Gids de tweede tip: bedenk waar je voor spaart en denk groot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden