Beter leven

Wil je van notities op papier overstappen naar digitaal? Dan zijn dit je opties

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

Met het gebruik van pen en papier is niets mis, maar digitale notities zijn makkelijker te doorzoeken en te bundelen. Waar moet je aan denken als je gaat digitaliseren?

Dat er rijst gekocht moet worden, het nummer van de cv-monteur, belangrijke punten uit een presentatie; we noteren veel om het te onthouden. En dat doen we veelal op papier en met een pen of een potlood – een beproefde techniek als het om noteren aankomt.

Nadeel van papieren notities: ze zijn niet doorzoekbaar op trefwoorden of op datum. Je kunt zaken die bij elkaar horen alleen rubriceren door vellen uit te scheuren en te bundelen. Schrijfblokken nemen daarbij fysieke ruimte in, wat weer het risico met zich meebrengt dat je ze weggooit – inclusief waardevolle notities.

Overstappen naar digitaal, of je handgeschreven notities digitaliseren, heeft als voordeel dat je aantekeningen bewaard blijven, doorzoekbaar zijn en makkelijk te rubriceren. Voordat je overweegt om van pen en papier over te stappen op een apparaat of dienst, is het wel goed je een paar dingen af te vragen.

Je wil blijven schrijven, maar niet op papier?

Omdat de handeling je goed bevalt, of omdat je het dan echt beter onthoudt. Je zou diep in de buidel kunnen tasten voor een topmodel tablet van een van de grote fabrikanten, de iPad Pro van Apple of de Samsung Galaxy Tab S7. Op het scherm kun je folie plakken dat het gevoel van papier behoorlijk geloofwaardig imiteert. Notitiesoftware zet je aantekeningen om in getypte tekst, of onthoudt bij welk geschreven woord een stuk opgenomen gesprek hoort, bijvoorbeeld wanneer je meeschrijft met een hoorcollege en dat tegelijkertijd opneemt. Nadeel: je koopt een heel geavanceerde computer, en die kosten in dit geval minstens 800 euro, zonder pen of extra’s, die op hun beurt zomaar 200 euro kunnen kosten.

Voor nog steeds een behoorlijk bedrag (460 euro inclusief pen) is de Remarkable 2 te koop, een tablet die specifiek is ontworpen om een notitieblok te vervangen – en handgeschreven tekst kan omzetten in getypte tekst. En ook niet veel meer dan dat. Je betaalt dus een hoop geld voor weinig functionaliteit vergeleken met andere tablets, maar dat heeft ook een voordeel: je wordt als schrijver niet afgeleid door alle andere apps, zoals e-mail. Voor een geïnterviewde of collega heeft het, net als pen en papier, het voordeel dat je niet tijdens het gesprek op je telefoon zit te tikken – een handeling die op de ander verveeld kan overkomen. De Remarkable is zo groot als een A4, en heeft een zelfde soort scherm als e-readers, oftewel e-ink. Dat is minder vermoeiend voor je ogen. Je rubriceert er aantekeningen op, en kunt bestaande teksten handmatig redigeren, zoals op papier.

Je wil je handgeschreven tekst op papier digitaliseren?

Er is een categorie ‘tussenproducten’ die je wel op papier of iets papier-achtigs laten schrijven. Bambook, Rocketbook en Correctbook (verschillende modellen van ongeveer tussen de 10 en 45 euro) maken notitieblokken die uitwisbaar zijn. Met een app scan je aantekeningen. Die kun je laten synchroniseren met andere diensten zoals Google Drive of Evernote. Er zijn allerlei apps en diensten die handschrift herkennen, waardoor je geschreven notities doorzoekbaar worden of je handschrift omzetten in getypte tekst. Die werken goed, maar reken er bij een niet al te net handschrift op dat de apps ongeveer 75 procent herkennen.

Je zou ook een slimme pen kunnen overwegen: een pen waarmee je op gewoon papier schrijft, maar die door een aantal drukpunten en sensoren in de punt van de pen opslaat wat je schrijft. Neo en Livescribe maken verschillende modellen van tussen de 60 en 180 euro, die je later, dus na het schrijven, laat synchroniseren met je andere apparaten en/of laat omzetten in getypte tekst.

Je typt en zoekt een goede app?

Dan is er een hele winkel aan mogelijkheden. Vraag je af op welke apparaten je die app wilt kunnen gebruiken. Wil je bijvoorbeeld op je Windows-pc iets kunnen noteren dat je later onderweg op je Android-telefoon wilt kunnen bewerken? Dan is iets dat werkt met verschillende besturingssystemen wel zo prettig, zoals Evernote (gratis, meer opties vanaf 7 euro per maand) of Google Keep. Ook OneNote van Microsoft synchroniseert met al je apparaten. En al die apps bieden je de mogelijkheid om zelf te rubriceren: to-do-lijstjes bij lijstjes, ingevingen op een aparte plek en gespreksverslagen ergens anders. Het recent gelanceerde Notion bundelt al deze functies erg goed. Braintoss is een dienst die je een foto, een stukje geschreven of gesproken tekst meteen naar je inbox laat sturen. Van daaruit kun je het weer laten synchroniseren met de rest van je administratie.

Administratie, ja. Want wil je later ook iets terug kunnen vinden, dan zul je consequent moeten zijn en er tijd voor moeten uittrekken. Je zult jezelf iets moeten aanleren dat geen app je geeft: discipline.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden