Thuiswerken

Ook geen zin meer in je werk? Misschien heb je een bore-out

De uitzichtloosheid van de coronacrisis geeft stress en verlaagt ons werkgeluk. De gangbare adviezen – loop een rondje in de buitenlucht, zorg voor ritme in je dag – helpen niet meer om gemotiveerd op het thuiskantoor te verschijnen. Daarom: tips om uit de werksleur te raken.

Vergeet het ommetje: door iets nieuws te leren of iets spannends te doen, vind je de motivatie voor je werk terug Beeld Matteo Bal
Vergeet het ommetje: door iets nieuws te leren of iets spannends te doen, vind je de motivatie voor je werk terugBeeld Matteo Bal

We voelen ons gestrest. Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB) waarschuwde er vorig jaar al voor: veel werknemers kunnen de werkdruk niet meer aan door de lockdown en het langdurige thuiswerken. Dat blijkt ook uit nieuw onderzoek van Intermediair en Panel Inzicht. De helft van de duizend ondervraagden kampt met spanning en 38 procent ervaart tijdens de tweede lockdown meer stress dan tijdens de eerste. Ook hebben veel werknemers momenteel weinig energie, last van somberheid, zijn ze sneller emotioneel en slapen ze slecht.

Geen burn-out, maar bore-out

Toch is het niet de ‘klassieke burn-out’ waar werknemers mee kampen. Arbeidspsycholoog Tosca Gort noemt het eerder een ‘bore-out’. De symptomen lijken wel op een burn-out, maar de klachten worden niet veroorzaakt door mentale uitputting, maar door ‘verveling’.

Volgens Gort kun je een bore-out krijgen als je de hele dag dingen doet die je niet wilt doen. Zoals op de kinderen letten, terwijl je dat rapport wilt schrijven. Het langdurig thuiswerken is dus niet alleen pittig voor mensen die hun baan niet meer leuk vinden, maar ook voor mensen die wél plezier uit hun werk halen en ambitieus zijn, is het lastig. ‘Veel thuiswerkers zijn intellectueel onderprikkeld. Het leven is saai. Daar raak je gedemotiveerd van.’

Ga nieuwe dingen leren

Het grote verschil met de eerste lockdown is het gebrek aan toekomstperspectief, zegt de arbeidspsycholoog. Dat blijkt ook uit het onderzoek van Intermediair. Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat de uitzichtloosheid van de coronasituatie de grootste boosdoener is voor alle gevoelens van stress en somberte. Gort: ‘Mensen voelen zich nou eenmaal beter als ze progressie boeken.’

Je hebt natuurlijk geen invloed op hoe snel er gevaccineerd wordt (tenzij je Hugo de Jonge bent), maar je kunt wel vooruitgang in je eigen leven realiseren. Bijvoorbeeld door jezelf een doel te stellen in je werk.

Ook kan het volgens Gort helpen om je te blijven ontwikkelen. Nieuwe dingen leren is volgens de arbeidspsycholoog goed voor de hersenen. ‘Het maakt je ook heel gelukkig. Als je niet lekker in je vel zit of als je depressieve klachten hebt, is het slim om bijvoorbeeld een online cursus te doen.’

Het maakt niet uit wát je leert, zolang je er zelf maar in geïnteresseerd bent. Of je nu gaat voor persoonlijke groei of juist wilt leren fotograferen met een spiegelreflexcamera, je krijgt weer nieuwe energie.

Doe met collega’s aan intervisie

Als mensen, zoals tijdens een pandemie, zich minder met elkaar verbonden voelen, kunnen ze gedemotiveerd raken. Dat betekent heus niet dat je de godganse dag in videovergaderingen moeten hangen. Doe bijvoorbeeld teamcoachingsoefeningen met collega’s. Of richt een intervisiegroep op, adviseert Gort. In zo’n groepje behandel je steeds een casus – een fictieve of een werkelijk probleem – door te brainstormen.

Doe iets spannends

Als je in mineur bent, heb je waarschijnlijk de neiging om jezelf een beetje te verstoppen. Dat is een natuurlijke reactie van de mens, zegt Gort. Toch word je daar niet vrolijker van, probeer je er daarom tegen te verzetten.

Hoe? Doe tóch iets spannends, tipt de arbeidspsycholoog. Maak wél dat punt in de vergadering, ook al vind je het eng. Ga eindelijk dat rapport of plan uitwerken, wat je al maanden voor je uitschuift, omdat je niet goed weet hoe je het eigenlijk moet aanpakken.

Stop met wachten op betere tijden

Wilde je negen maanden geleden al een andere baan? Stop dan met wachten. Gort: ‘Maak jezelf geen slachtoffer van de situatie. Het is natuurlijk een moeilijke tijd om een andere baan te zoeken, waardoor het wat langer kan duren voordat je iets gevonden hebt. Maar er zijn heus nog wel vacatures. Wij hebben ook net twee nieuwe mensen aangenomen en dat gaat hartstikke goed. Ook voor het team is het heel leuk dat er nieuwe collega’s zijn.’

Het kan lastig zijn in deze tijd te ontdekken wat voor nieuwe baan je wilt. Of om te zien wat er in je huidige werk voor mogelijkheden zijn. Gort adviseert dan om met een loopbaancoach of arbeidspsycholoog te praten. ‘Dat versnelt het proces bij jezelf. Natuurlijk was je zelf ook wel op bepaalde ideeën gekomen, maar het gaat veel sneller als je er met iemand over praat. In een paar gesprekken kun je dan een heel nieuw perspectief hebben.’

Een week lang om 5 uur opstaan

240 Nederlandse werkenden besloten onlangs om de sleur te doorbreken en mee te doen met de Helweek from Home. Deze week is geïnspireerd op het boek van de Noorse mental coach Erik Bertrand Larssen.

De deelnemers gaan een week lang uit hun comfortzone door onder andere dagelijks om 5 uur op te staan, om 22 uur naar bed te gaan, geen tv te kijken, elke dag te sporten en social media zoveel mogelijk te beperken. Ook worden de deelnemers geacht één nacht door te halen.

Volgens initiatiefnemer Alex Malone - die normaal gesproken met haar bedrijf Meetings in the Sun werkvakanties naar zonnige oorden organiseert – maakt de uitdaging de week tot een succes. ‘Hoewel het gewoon thuis was, maakten mensen op deze manier toch een avontuur mee. Zoiets schudt je wakker’, zegt ze.

Malone hoopt dat werknemers door de Helweek from Home ontdekken dat je werkend vanuit huis wél een goede werk-privébalans kunt hebben en wel verbinding kunt maken met collega’s. ‘Zelf werk ik sinds een aantal jaar vanuit huis en merk ik dat ik veel meer gedaan krijg dan toen ik nog op kantoor werkte. Simpel gezegd heb ik maar een ding aangepast: ik werk wanneer ik productief ben en als ik niet productief ben, stop ik. Veel mensen voelen zich schuldig als ze niet werken, dus dan blijven ze achter hun laptop zitten, ook al werkt het niet. Zo ga je misschien steeds langer door en kom je in een negatieve spiraal terecht.’

FACEBOOKGROEP DE WERKGIDS

Hoe kun je efficiënter werken? Hoe pak je het aan als je een nieuwe baan wil? Verdien je wel genoeg? En hoe sla je je door een functioneringsgesprek heen? In de Facebookgroep de Volkskrant Werkgids delen we artikelen over werk en carrière. Meld je aan en deel zelf ook vragen en tips.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden