De GidsCarrièreswitch

Ict’er Bas Vermeulen dacht: ‘Laat ik iets doen wat ik nog niet kan’ en runt nu een kookschool

Van projectmanager in de ict naar het oprichten van een kinderkookschool: het is nogal een ferme stap. Toch is dat wat Bas Vermeulen (41) in 2012 deed. ‘Ik had nul ervaring met koken met kinderen, het eerste kinderpartijtje ging helemaal verkeerd – met pleisters en toestanden – maar uiteindelijk is het gelukt.’

Bas Vermeulen was ict’er, maar runt nu zijn eigen kinderkookschool.

Toen de ziekenhuizen AMC en VU plannen hadden om te fuseren, stapte ict’er Bas Vermeulen naar zijn leidinggevende en zei: ‘Ik kan me voorstellen dat de ict-afdelingen van beide ziekenhuizen samengaan en dat er dan mensen weg moeten. Laat mij dan maar gaan.’

Niet dat Vermeulen het niet naar zijn zin had op zijn werk, maar hij was toe aan een nieuwe uitdaging. ‘Het centraliseren van werkafspraken in één ict-systeem was bij het AMC mijn specialisme geworden, het leek me interessant me daarin verder te ontwikkelen.’

Vermeulen solliciteerde bij banken en ministeries, maar werd het steeds net niet. ‘Het was ten tijde van de crisis en wat me opviel, was dat de kandidaten steeds ouder waren dan ik. Als je uit twee kandidaten moet kiezen die om dezelfde arbeidsvoorwaarden vragen, maar van wie er een twintig jaar meer ervaring heeft, is de keuze snel gemaakt.’

Waar babyboomers vaak nog een hele generatie voor dezelfde werkgever werkten, is dat voor de generaties daarna een veel minder grote vanzelfsprekendheid. De Gids spreekt voor deze nieuwe rubriek mensen die een opvallende switch hebben gemaakt. Hoe hebben zij dit aangepakt? Lees hier de eerste aflevering.

Sportdocent

‘Ik was er een beetje beu van’, vertelt Vermeulen over die periode. ‘Ik dacht uiteindelijk: laat ik iets gaan doen wat ik niet per se kan, maar wel leuk vind. In eerste instantie dacht ik aan sport – ik sport veel – maar daarvoor moet je weer naar school. Het was mijn vrouw die uiteindelijk het idee voor een kinderkookschool opperde.’

Vermeulen nam een paar maanden de tijd om een plan te schrijven. ‘Dat deed ik ook bij mijn vorige werk, dus dat ging makkelijk.’ Als research zocht Vermeulen op internet naar het aanbod van al bestaande kinderkookscholen. ‘Maar die hadden een hoog cupcake- en worstenbroodgehalte en dat wilde ik niet.’ Vermeulens doel? Kinderen overtuigen dat het zelf koken van gezonde voeding leuk en lekker is.

Pleisters en gedoe

‘In het begin was het best lastig’, vertelt Vermeulen. ‘Het eerste kinderkookfeestje van mijn nichtje ging helemaal verkeerd, met pleisters en gedoe. Ik had het veel te ambitieus aangepakt en was aan het einde volledig gesloopt, maar ik vond het wel heel gaaf. Ik wist daarna zeker: dit wil ik doen.’

Inmiddels staat zijn kookschool Smaaksoldaatjes als een huis. Er werken zeven kookdocenten en ze worden ingehuurd door scholen, welzijnsorganisaties, buurthuizen en voor kinderpartijtjes. ‘Ik heb het laatst uitgerekend en heb nu meer dan tienduizend kinderen onderwijs gegeven over gezonde voeding. Ik ben nu maatschappelijk aan het ondernemen, dat is echt kicken.’

Bas Vermeulen laat zien hoe je verse pasta maakt.

Mooiste moment

Een van de mooiste momenten voor Vermeulen is de keer dat hij bij een naschoolse kookclub met kinderen werkte die samen met hun moeder in een blijf-van-mijn-lijfhuis zaten. ‘Ik wist dat niet van tevoren, maar aan het eind van de dag kwam er een intern begeleider naar me toe die zei: je wilt niet weten wat deze kinderen allemaal meemaken, maar het is zo gaaf te zien dat ze nu op een veilige plek afleiding krijgen en echt aan het genieten zijn.’

Dieptepunten zijn er ook. Soms vertonen kinderen lastig gedrag, vertelt Vermeulen. ‘Ik had een keer een jongen in mijn groepje die thuis werd mishandeld en constant op een negatieve manier om aandacht vroeg. Heel verklaarbaar, maar wat doe je dan als vakdocent? Dan merk ik toch dat ik geen pabo heb gedaan en het met boerenverstand moet oplossen. Van dat soort gebeurtenissen word je emotioneel; je neemt het mee naar huis.’

Juiste richting gekozen

Of Vermeulen blij is met zijn switch? Daarop volgt een volmondig ‘absoluut’. ‘Het is een enorme stap en gok geweest, maar het heeft goed uitgepakt.’ Of hij tips heeft voor mensen die ook een carrièreswitch overwegen? ‘Ja en nee’, zegt Vermeulen. ‘Uiteindelijk heb ik ook maar wat gedaan. Het belangrijkste is: veel informatie vergaren en de investeringen laag houden. Ik ben nooit naar een bank geweest voor een lening voor een kookstudio met allemaal dure apparatuur. We koken op locatie en in het weekend kunnen we een lunchroom in Amsterdam-Oost gebruiken. Ik kan elk moment de stekker eruit trekken en dan ben ik niets verloren. Maar uiteindelijk is het belangrijkst dat je blij wordt van je werk, dat is een gok. Ik heb het geluk gehad dat ik de juiste richting heb gekozen.’

Hoe kun je efficiënter werken? Hoe pak je het aan als je een nieuwe baan wil? En hoe sla je je door een functioneringsgesprek heen? In de Facebookgroep de Volkskrant Werkgids delen we artikelen over werk en carrière. Meld je aan en deel zelf ook vragen en tips.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden