Volkskeuken

  1. 1047 artikelen sinds 21 maart 2013
  2. Royaal bordje.

    Asperges met peterselie, parmezaan en olijfolie

    Koken & Eten

    Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: asperges met peterselie, parmezaan en olijfolie (voorgerecht voor 4 personen). Lieve Koning,Nou, daar sta je dan op je eigen dag, lekker te zwaaien naar je onderdanen in Groningen. Ik heb het evenement de laatste jaren niet meer echt gevolgd moet ik bekennen, maar er zal wel weer een hoop koekhappen en ou …

  3. Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Asperges met dragon-roomsaus. Voorgerecht voor 4 personen. 'Kijk, ik heb dragon gekocht bij het tuincentrum,' sprak mijn vrouw, mij verrassend in de tuin waar ik probeerde door een slecht boek heen te komen. Een vondst, dragon, want die is schaars bij de plantverkopers. Maar helaas, een geproefd blaadje s

    Asperges met dragon-roomsaus

    Koken & Eten

    Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Asperges met dragon-roomsaus. Voorgerecht voor 4 personen. 'Kijk, ik heb dragon gekocht bij het tuincentrum,' sprak mijn vrouw, mij verrassend in de tuin waar ik probeerde door een slecht boek heen te komen. Een vondst, dragon, want die is schaars bij de plantverkopers. Maar helaas, een geproefd blaadje s …

  4. Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Mexicaanse bonentaart voor 4 personen. Het afgelopen jaar heb ik een boek geschreven. Ik had het nog nooit gedaan, dus ik dacht dat ik het wel zou kunnen. Het is een raar proces, dat geschrijf: het begint met een idee waarover je bijna manisch enthousiast bent. Dat moet ook, want als je eenmaal je contrac

    Mexicaanse bonentaart

    Koken & Eten

    Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Mexicaanse bonentaart voor 4 personen. Het afgelopen jaar heb ik een boek geschreven. Ik had het nog nooit gedaan, dus ik dacht dat ik het wel zou kunnen. Het is een raar proces, dat geschrijf: het begint met een idee waarover je bijna manisch enthousiast bent. Dat moet ook, want als je eenmaal je contrac …

  5. Citrusvruchtencarpaccio met rivierkreeftjes

    Volkskeuken: Eeuwlingensalade

    Koken & Eten

    Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Citrusvruchtencarpaccio met rivierkreeftjes. Voorgerecht voor 4 personen. Nabi Tajima blies afgelopen zaterdag haar laatste adem uit. De 117-jarige Japanse was tot dat moment de oudste mens ter wereld. Het aantal supereeuwlingen neemt rap toe en daarom zijn ze gewilde studieobjecten. Het Okinawa Centenari …

  6. Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Portugese kroketten met bakkeljauw. Voor 14 stuks. Net zoals een glas pastis in Frankrijk altijd lekkerder smaakt dan thuis, is een vakantieliefde volgens mij vaak zo romantisch omdat je weet dat je elkaar over een paar dagen waarschijnlijk toch nooit meer ziet. Toen mijn Portugese liefde van een paar zom

    Portugese kroketten met bakkeljauw

    Koken & Eten

    Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Portugese kroketten met bakkeljauw. Voor 14 stuks. Net zoals een glas pastis in Frankrijk altijd lekkerder smaakt dan thuis, is een vakantieliefde volgens mij vaak zo romantisch omdat je weet dat je elkaar over een paar dagen waarschijnlijk toch nooit meer ziet. Toen mijn Portugese liefde van een paar zom …

  7. Het is de hemel voor culi's, maar vraag niet of het lekker is (dat is de verkeerde vraag). Laten we bij het begin beginnen. Want het binnenkomen is al de moeite van het vertellen waard. Bij de poort worden we begroet door Ali Sonko, de Gambiaanse afwasser die al sinds het begin bij Noma werkt en een aandeel heeft gekregen in het nieuwe bedrijf. Een typisch staaltje absurde Noma-logica: het kan nie

    Of het eten lekker is bij Noma? Dat is de verkeerde vraag. Een avontuur voor culi's, dat is het

    Opinie

    Het is de hemel voor culi's, maar vraag niet of het lekker is (dat is de verkeerde vraag). Laten we bij het begin beginnen. Want het binnenkomen is al de moeite van het vertellen waard. Bij de poort worden we begroet door Ali Sonko, de Gambiaanse afwasser die al sinds het begin bij Noma werkt en een aandeel heeft gekregen in het nieuwe bedrijf. Een typisch staaltje absurde Noma-logica: het kan nie …

  8. Pasta met halfgedroogde tomaatjes en olijven

    Koken & Eten

    Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: pasta met halfgedroogde tomaatjes en olijven (hoofd- of bijgerecht voor 2 personen). Santa Montefiore, de Londense auteur met een naam die voor haar genre bedacht lijkt, kwam vorige week de CPNB fictie Top 10 binnen met een roman over een kookcursus in een Toscaans kasteel. Dat leek me wel wat, koken in e …

  9. Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: tonijn met tomaat, kappertjes en olijven (hoofdgerecht voor 2 personen). Ik heb jarenlang gezwoegd op Latijn (bekentenis: het was nog leuk ook), maar vorige week pas was ik voor het eerst in Rome. Ongelooflijk indrukwekkend, maar ik heb meer toeristen gezien dan oudheden of kunst. In het Colosseum (wauw!)

    Tonijn met tomaat, kappertjes en olijven

    Koken & Eten

    Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: tonijn met tomaat, kappertjes en olijven (hoofdgerecht voor 2 personen). Ik heb jarenlang gezwoegd op Latijn (bekentenis: het was nog leuk ook), maar vorige week pas was ik voor het eerst in Rome. Ongelooflijk indrukwekkend, maar ik heb meer toeristen gezien dan oudheden of kunst. In het Colosseum (wauw!) …

  10. Volkskeuken

    Bloedige vis, gewoon mét alcohol

    Koken & Eten

    Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Makreel en langoustine met bloody mary-saus, voorgerecht voor vier personen. En nu is één glaasje alcohol per dag alweer één glas te veel. Je merkt dat wij als mensheid over het toppunt aan het raken zijn, want de toekomst zal alleen maar kariger worden, met alles wat we niet meer mogen. Alcohol, suiker, …

  11. Pasta om de lente mee te vieren

    Koken & Eten

    Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept.  Vandaag pasta met twee kleuren uitjes (hoofdgerecht voor 4 personen) Het mag wel wat minder met vlees. En met suiker. En met melk en graan en eieren en vliegtuiggroenten. En die geknutselde vleesvervangers, weet je wel hoeveel energie die kosten om te maken? Trouwens, de oven gebruikt idioot veel stroom om dat le …