Het concert van Radio 538 op het Museumplein, Koninginnedag 2011. Er bevonden zich op het hoogtepunt naar schatting 150.000 mensen op het plein.
Het concert van Radio 538 op het Museumplein, Koninginnedag 2011. Er bevonden zich op het hoogtepunt naar schatting 150.000 mensen op het plein. © ANP

'In Amsterdam moet het niet eerlijker, maar heerlijker'

Als Amsterdam een wereldstad wil zijn, dat moet ze zich ook zo gaan gedragen. Het Koninginnedagfeest van Radio 538 op het Museumplein zou dan ook door moeten gaan, schrijft columnist Johan Fretz.

 Je woont wel in het culturele centrum van Amsterdam, niet in Almere-Haven  

Dit jaar geen Koninginnedagfeest van Radio 538 op het Museumplein. Reden daarvoor is dat een aantal beschonken proleten er ieder jaar een zooitje van maakt. Ze slaan elkaar en de buurt kort en klein, pissen tegen de gevels en kotsen schreeuwend de stad onder. Nu is Amsterdam het zat.

'Ik wil de negatieve spiraal ombuigen. De kans dat het goed afloopt moet groter zijn dan de kans het misgaat', aldus burgemeester van der Laan. Klinkt begrijpelijk. Eberhard is ook een fijne vent. Hij is pragmatisch, niet dogmatisch, een ras-Amsterdammer die het beste voor heeft met de stad en haar inwoners.

Maar is het Museumplein nou echt al jaren het Ground Zero van 30 april? Welnee. Hier wordt onder druk van betuttelende buurtbewoners gebogen voor een kleine groep hooliclowns die met hun gedrag een prachtfeest proberen te verzieken.

De buurtbewoners zijn sowieso tegen feestjes op het Museumplein. Vreemd. Dat is ongeveer net zo idioot als wanneer de buurtbewoners rondom het Central Park in New York zouden roepen dat Simon & Garfunkel hun openluchtconcert maar ergens in The Bronx moeten geven.

'Het is mijn muziek niet, het duurt de hele dag en ze vernielen de boel', zei een bekakte man op televisie over het 538-feest. Ok, Karel-Hendrik. Dat je wilt dat je huis niet wordt afgebroken, dat snap ik en dat moet ook gewaarborgd worden. Maar je woont wel in het culturele centrum van Amsterdam, niet in Almere-Haven. En in het centrum van de hoofdstad: daar hoort gefeest te worden.

Aan 538 was nog aangeboden het evenement te verplaatsen naar de RAI. Met kaartverkoop. Dat wilde 538 niet. Logisch. Het feest zou het open karakter verliezen. Dat een onhandig gelegen plein naast een congreshal bovendien geen toplocatie is voor een Oranjefeest, begrijpen lokale bestuurders kennelijk niet.
'Dat is toch ook een terrein?'

Ja, lieve technocraten: dat is ook een terrein. Je kunt een gast uit Hotel L'Europe ook doorsturen naar Barbacan op de Plantage Muidergracht omdat het 'ook een hotel' is: dat maakt het nog geen gelijkwaardige locatie. Er is ook nog zoiets als een gevoelsbeleving. En voor veel mensen was die beleving, een aantal incidenten ten spijt, op dat mooie Museumplein opperbest.

Amsterdam wil heel graag een wereldstad zijn. Het wordt tijd dat ze zich ook zo gaat gedragen. Tijd dat bestuurders pal gaan staan voor evenementen waar we trots op moeten zijn, in plaats van te dansen naar de pijpen van aanstellers en onruststokers. Tijd dat in een stad waar vierentwintig uur per dag betaald geneukt en gesnoven kan worden, er na drie uur 's nachts ook nog een kroeg open is. Tijd om een einde te maken aan de betutteling en het calvinistische doemdenken. Het moet niet eerlijker, het moet heerlijker!

Johan Fretz is schrijver en columnist voor vk.nl.