Stormschade aan de Amsterdamse Ruysdaelkade.
Stormschade aan de Amsterdamse Ruysdaelkade. © ANP

Weerplaza: 'Zwaarste storm sinds 37 jaar'

Na analyse van de windmetingen door Weerplaza blijkt dat de storm van de vandaag de storm van 1990, qua zwaarte nipt heeft verslagen. Daarmee is de storm van 28 oktober 2013 de zwaarste storm sinds 3 januari 1976 geworden. De storm van vandaag gaat de klimaatboeken in als een zeer zware storm.

Om geclassificeerd te worden neemt de Klimatologische Dienst van het KNMI de uurgemiddelde wind. Op 3 KNMI meetpunten is die gemiddelde wind 11 Bft geworden, een zeer zware storm (Schiermonnikoog, Vlieland, Texel). Op 5 andere meetpunten is het gemiddelde uitgekomen op 10 Bft, een zware storm.

Wadden zwaarst getroffen
Van alle KNMI meetstations, zowel op land als in de kustwateren, heeft Schiermonnikoog (Huibertgat) vandaag het hoogste uurgemiddelde gehaald: 30,6 m/s. In 1990 haalde kuststation IJmuiden als hoogste uurgemiddelde 30,4 m/s. Op windpalen in de kustwateren werd toen geen hogere waarde geregistreerd.

Volgens de voorlopige gegevens lijkt de storm van vandaag daarmee die van 1990 dus te verslaan. Het wordt daardoor de zwaarste storm sinds 3 januari 1976. Als we alleen kijken naar land- en kuststations, zoals het KNMI ook doet, blijft de storm van 25 januari 1990 net iets zwaarder. Op Vlieland was de hoogste windsnelheid vandaag afgerond 29 m/s.

Record
Het windstotenrecord is uiteindelijk in handen gekomen van meetpunt Lauwersoog. Eerder op de dag braken Texelhors en Vlieland al het record. Lauwersoog kreeg uiteindelijk een windstoot van 152 km/u te verwerken, de zwaarste ooit gemeten in oktober.

De storm van vandaag valt op veel punten niet te vergelijken met die van 25 januari 1990. De windpiek was vanmiddag zeer kortstondig, maar fel. De zeer zware storm van 1990 was grootschaliger en duurde veel langer. Op veel meer meetstations stond er toen zware tot zeer zware storm en zelfs vrij ver in het binnenland was nog sprake van stormkracht, 9 Bft.