In de Franse stad Cherbourg is deze week een flink pas sneeuw gevallen.
In de Franse stad Cherbourg is deze week een flink pas sneeuw gevallen. © AFP

Het is 12 maart, maar de winter laat zich gelden

Het mag dan bijna lente zijn, de winter doet zich vandaag nog een keer in volle hevigheid gelden. Vooral in het zuiden van het land valt veel sneeuw en heeft het verkeer hinder van de winterse situatie. Ook in België en Frankrijk is het helemaal mis op de wegen.

Voor de provincie Noord-Brabant geldt inmiddels niet meer de waarschuwingscode oranje. Het KNMI heeft afgeschaald omdat het daar is opgehouden met sneeuwen. Doordat de sneeuw wel blijft liggen en kan opwaaien, geldt nu de minder ernstige code geel.

In Limburg blijft de code oranje nog wel gehandhaafd. In grote delen van de provincie valt nog steeds sneeuw. Het verkeer moet daar rekening houden met soms gevaarlijke gladheid. Mogelijk wordt de code hier rond het middaguur ook verlaagd.

Hinder
De sneeuwval veroorzaakte vanochtend in het zuidoosten van Nederland vooral veel hinder op de weg. Er stonden lange files naar en bij Eindhoven en op de A2 in Limburg. Op de A2 richting Maastricht was de file bijna 25 kilometer lang.

Een woordvoerder van de ANWB noemde de situatie 'gigadruk' in het zuiden van het land. 'Ga op tijd van huis als je de weg op moet', aldus de woordvoerder. Rijkswaterstaat heeft strooiwagens en sneeuwschuivers ingezet, maar door de files is het moeilijk om te wegen schoon te houden. Een overzicht van de actuele files, vindt u hier.

Op het spoor in het zuiden rijden vandaag uit voorzorg minder treinen. De dienstregeling is losgekoppeld van de rest van het land om te voorkomen dat verstoringen het treinverkeer in de rest van het land hinderen. Eindhoven Airport is sneeuwvrij gemaakt en het vliegverkeer arriveert en vertrekt op tijd.

Koud
Zo diep in maart is het bijna nog nooit zo koud geweest, zeker overdag. Maandag was het in De Bilt (het landelijk hoofdstation) niet warmer dan min 1,2 graden. Alleen op 11 maart 1928 was het nog kouder, met min 2,2 graden. Weerbureau Meteo Consult laat vandaag weten dat er weer records zijn gesneuveld.

Ook de hoeveelheid gevallen sneeuw is een bijzonderheid in deze tijd van het jaar, net als het feit dat er nog meer sneeuwval op stapel staat. Dat de sneeuw verder makkelijk blijft liggen, is ook tamelijk uniek, zegt Meteo Consult. Sneeuw in maart is op zich niet heel raar, maar dat die niet wegsmelt is wel bijzonder.

Mocht het dinsdag onder het vriespunt blijven, dan is dat een unicum, volgens het weerbureau. Dat is zo laat in het seizoen nog nooit gebeurd. Naar verwachting trekken woensdag en donderdag nog winterse buien vanaf de Noordzee over het land, bij maximumtemperaturen tussen de 2 en 5 graden.

België
Bij onze zuiderburen is de situatie nog dramatischer: 'Het is na een barre nacht nog altijd aan het sneeuwen en rond 7u30 waren alle filerecords al gesneuveld met meer dan 1.600 km files op het hele wegennet, waarvan 450 km op de snelwegen. Alle 315 strooiwagens zijn uitgerukt en hebben sinds gisteravond al 3.196 ton strooizout over de wegen verspreid. Toch hebben ze de grootste moeite om de wegen sneeuwvrij te krijgen.

Vanmorgen is de situatie op de wegen in het hele land uiterst gevaarlijk door een intense sneeuwzone. De ochtendspits verloopt daardoor erg moeizaam. Op de meeste snelwegen is slechts een rijstrook berijdbaar, zowat alle secundaire wegen zijn ondergesneeuwd. Gevolg: heel wat kleine ongevallen op de gladde secundaire wegen, veelal met louter blikschade. Op de snelwegen zijn tot dusver een vijftal ongevallen gebeurd', meldt de Vlaamse krant De Morgen op de website.

West-Europa
De winter is ook helemaal terug in andere West-Europese landen. Zware sneeuwval en ijzel hebben in Duitsland aan het begin van de week honderden ongevallen en files veroorzaakt in het noorden en oosten van het land.

Van tienduizenden scholieren in de deelstaten Sleeswijk-Holstein en Nedersaksen vielen de lessen uit. Sinds zondag viel op sommige plekken tot wel 30 centimeter sneeuw. Aan de Oostzee viel zelfs nog meer. Maandag sneeuwde het in Hamburg urenlang onafgebroken.

Frankrijk
Ook het noordwesten van Frankrijk kampt met zware sneeuwval. Als gevolg daarvan was bij meer dan 47000 huishoudens de stroom uitgevallen. Technici die erop uit worden gestuurd om de elektriciteitsvoorziening te repareren, ondervinden hinder van de gladheid op de wegen.

Vooral in Noord-Frankrijk is het een chaos. Op de snelwegen tussen Parijs en Lille en Normandië staat het verkeer muurvast. Onder de getroffen automobilisten is Chizki Loonstein uit Nederland. Hij vertrok maandagavond om 23.00 uur uit Parijs, waar hij voor zijn werk was, met de auto naar Amsterdam. Twee uur later, om 1.00 uur 's nachts raakte hij ingesneeuwd en kwam hij vast te staan op de snelweg. Sindsdien heeft hij geen centimeter meer gereden.

Loonstein is bezorgd en omschrijft de situatie als 'eng', in de harde wind die de sneeuw verder doet opwaaien. De verwarming van de auto doet het nog, maar daarvoor moet wel de motor draaien. De benzinetank loopt leeg en staat al in het rode gedeelte. Zelf heeft hij geen voedsel, alleen een flesje cola, waarmee hij zuinig omgaat.

Loonstein bevindt zich een half uur ten zuiden van Lille. Naar zijn inschatting ligt er een halve meter sneeuw. Het probleem is volgens hem dat sneeuwschuivers en takelwagens er ook niet langs kunnen. Hij is bang dat het nog wel even kan duren voor hij verder kan en roept de hulpinstanties op om water uit te delen. Vrachtwagens om hem heen toeteren.