'De winter is nog niet voorbij'
© ANP

'De winter is nog niet voorbij'

De afgelopen 24 uur viel er lokaal veel sneeuw. Op sommige plaatsen wel 15 centimeter. In het noorden van het land trekt de sneeuw geleidelijk weg, maar de winter is nog niet ten einde. In het zuiden neemt de kans op sneeuw vanavond en  de komende nacht weer toe, en ook vriest het 's nachts. Een bijtende wind zorgt overdag voor gevoelstemperaturen tussen -7 en -12, volgens Weerplaza.

De weerkaarten beperken de sneeuwval nu tot het uiterste zuiden van het land; Zeeland, Brabant en Limburg en zelfs in deze 3 provincies valt niet overal sneeuw. Toch houden de deskundigen een slag om de arm.

De hoeveelheid sneeuw die gisteren viel, was niet echter voorspeld en met die wetenschap bouwt Weerplaza toch enige marge in. Vooralsnog houdt weerman Marco Verhoef het op sneeuwval onder de grote rivieren. Ten noorden van deze waterstromen blijft het droog.

Winterjassen
Volgens Verhoef is met de verwachte sneeuwval vannacht het winterweer nog lang niet voorbij, en  kunnen de winterjassen nog niet de kast in. De eerste dagen van de week komt het kwik overdag amper boven nul en ook 's nachts kan het lokaal nog matig vriezen.

Dinsdag maakt het noorden kans op een sneeuwbui, verder blijft het tot donderdag waarschijnlijk droog. Overdag laat de zon zich soms zien, maar maandag staat er wel een gemene oostenwind met kracht 4 tot 6. Deze wind snijdt overal doorheen en levert gevoelstemperaturen tussen -7 en -12 graden op. Na dinsdag neemt de wind af.

Vanaf donderdag neemt de kans op neerslag weer toe. Het kwik loopt iets op, waardoor er niet alleen sneeuw valt, maar geleidelijk ook steeds vaker regen en natte sneeuw. Ook dit kan gladheid met zich meebrengen.