Kim Jong-un zondag tijdens het houden van zijn toespraak.
Kim Jong-un zondag tijdens het houden van zijn toespraak. © AP

Noord-Korea wil nuclaire capaciteiten vergroten

Noord-Korea gaat alle nucleaire installaties in het land weer in bedrijf brengen, inclusief de reactor in Yongbyon die al sinds 2007 niet meer gebruikt wordt. Het land wil de nucleaire capaciteiten zowel 'in kwaliteit als in kwantiteit' vergroten, zo maakte Pyongyang bekend.

Het kernwapenarsenaal is bedoeld om potentiële aanvallers af te schrikken en fungeert als basis voor de welvaart in het land. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zondag gezegd in een toespraak die dinsdag door het staatspersbureau KCNA is gepubliceerd.

'Onze nucleaire kracht is een betrouwbaar afschrikkingsmiddel tegen oorlog en een garantie voor het waarborgen van onze soevereiniteit', zei Kim Jong-un onder meer. Hij hield zijn toespraak tijdens een bijeenkomst van het centraal comité van de Arbeiderspartij.

In de speech leek de nadruk te worden gelegd op de economische ontwikkeling van Noord-Korea. De Verenigde Staten worden ervan beschuldigd het land mee te slepen in een wapenwedloop die hindernissen zou veroorzaken op de weg naar economische groei.

Plutonium
De reactor van Yongbyon produceerde tot 2007 plutonium voor het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma, maar werd gesloten als onderdeel van een ontwapening-in-ruil-voor-hulp-deal. Bij deze overeenkomst waren naast Noord- en Zuid-Korea, ook Japan, Rusland, China en de Verenigde Staten betrokken.

China betreurt het besluit om de kernreactor van Yongbyon in bedrijf te stellen. Alle partijen moeten aan de onderhandelingstafel terugkeren, zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Hij noemde de situatie op het Koreaanse schiereiland 'gevoelig en ingewikkeld'. Een conflict daar dient niemands belang. China is de belangrijkste bondgenoot van het stalinistische regime in Pyongyang.