Voorzitter FNV Jong Dennis Wiersma (L) overhandigt een zak met geld aan rapper Yes-R (R) en opent daarmee officieel de vakantiewerkcampagne in 2011.
Voorzitter FNV Jong Dennis Wiersma (L) overhandigt een zak met geld aan rapper Yes-R (R) en opent daarmee officieel de vakantiewerkcampagne in 2011. © ANP

'Maar, krijg nou wat, er blijken nieuwe jonge mensen te zijn'

Vertwijfeling bij de mensen op het pluche. Zij? Een ouwe lul?, schrijft columnist Sheila Sitalsing. 'Beseffen die kinderen wel hoe moeilijk het is aan de top?'

 
Het gaat ze goed, het is leuk aan de top. Goed bezig, roepen ze elkaar opgetogen toe

Vroeger, toen de mensen die aan de knoppen draaien nog jong waren, gooiden ze stenen door ruiten, zaagden aan stoelpoten en schopten tegen de plucheplakkers. Goed, hun ideeën waren minder uitgekristalliseerd dan hun enthousiasme, inhoudelijk kwamen ze niet veel verder dan 'sterf ouwe lullen'. Maar dat ze het beter wisten, stond vast. Goed bezig, riepen ze elkaar opgetogen toe.

Nu liggen ze bovenop. Er is wat lik- en trapwerk aan te pas gekomen, soms een broedermoord, principes sneuvelden. Het gaat ze goed, het is leuk aan de top. Goed bezig, roepen ze elkaar opgetogen toe.

Vertwijfeling
Maar, krijg nou wat, er blijken nieuwe jonge mensen te zijn. Die gooien stenen door ruiten en twitteren dingen als 'sterf, ouwe lullen'. Vertwijfeling bij de mensen op het pluche. Zij? Een ouwe lul? Verontwaardigd monsteren ze in de spiegel hun best moderne kapsel dat de wijkende haarlijn zo knap camoufleert. Beseffen die kinderen wel hoe moeilijk het is aan de top?

De nieuwe jonge mensen heten Sywert van Lienden en Jarico Vos en IJmert Muilwijk en Dennis Wiersma.

De een poogde met zijn G500 verkiezingsprogramma's te beïnvloeden door op partijcongressen aandacht te vragen voor het feit dat jongeren grotelijks de pineut zijn - iets wat te verklaren is uit het feit dat de ouderen de wetten maken. Dat Sywert van Lienden menig partijbobo flink heeft geïrriteerd, is van onschatbare waarde. Maar voor het overige hebben de bobo's gewonnen: G500-leden zijn de gruwelijke partijcongressen nu al zat, blijkens een eigen enquête. Ze willen verder als 'denktank', een grotemensenwoord waar alle rebellie uit is geslagen.

De ander wilde enkel namens de JOVD enkele VVD-hooggeplaatsten bestraffend toespreken op een VVD-congres. Van de gevaarloze rede van Jarico Vos ('Trap op de rem als onze principes worden verloochend') zouden we nooit iets hebben gehoord als de organisatie niet getracht had Vos te weren. Er werd met overgave in vlekken gewreven en Hans Wiegel, met zijn hoogontwikkelde vermogen van verre een rel te ruiken, ging zich ermee bemoeien. Toen moest de pers wel in actie komen en noteren dat Jarico Vos waarschuwt dat principes niet moeten wijken voor macht - althans niet te veel, niet te vaak en niet te ostentatief, zo van 'zie ons eens bruggen bouwen'.

Zurig commentaar
IJmert Muilwijk (CNV Jongeren) en Dennis Wiersma (FNV Jong) hebben de grootste ambities. Zij willen de top van de vakcentrales vervangen door jong bloed. Ton Heerts (FNV) en Jaap Smit (CNV) zeggen dat ze dat leuk vinden. Maar in de regionen daaronder regende het zurig commentaar. Die kinderen hebben geen agenda, geen inhoud, geen achterban, dit is ordinaire baantjesjagerij.

Bij Nieuwsuur zag ik twee mannen die glashelder konden verwoorden wat er loos is met de vakbeweging: 'We willen te veel houden wat we hebben. We weigeren de uitgestoken hand van de werkgevers. We moeten de kloof tussen vast en flexibel overbruggen. We hebben een nieuw akkoord van Wassenaar nodig.'

Paul Ulenbelt, Tweede Kamerlid voor de SP twitterde: 'Wiersma staat nog geïsoleerder dan top van FNV. Triest maar waar. Hij is aangesteld door Agnes Jongerius. En is lid van VVD. Tja.' Een interessante tweet, die het denken binnen enkele dominante FNV-facties handzaam samenvat: er bestaat zoiets als guilt by association en het is verboden ideeën te hebben over nieuwe vormen en gedachten als je lid bent van een verdachte politieke organisatie.

Een diepe moedeloosheid overviel me.

Sheila Sitalsing is columnist voor de Volkskrant. Zij schrijft drie keer per week een column.