Een medewerkster van zorghotel De Valkenberg geeft  een gast. te eten.
Een medewerkster van zorghotel De Valkenberg geeft een gast. te eten. © ANP

'Een dikke Audi rijden terwijl mensen in hun eigen stront moeten liggen'

Topverdieners die er niet in slagen de zorg op een humane manier te organiseren, zouden hun 4 ton per jaar moeten inleveren, vindt Malou van Hintum.

'Aantal topverdieners in publieke sector gegroeid', was de openingskop van NRC Handelsblad gisteren. Behalve de onvermijdelijke topverdieners die we op televisie kunnen bewonderen, zijn er ook nogal wat 'toppers' in de zorg die met een tonnetje of vier naar huis gaan. En daar word ik boos over. Waarom?

Omdat ze van mij dat geld best mogen verdienen - als.

Als ze ervoor zorgen dat mensen in een verzorgingstehuis niet een uur lang op de wc hoeven te zitten voordat ze eraf gehaald worden. Niet alleen brengen ze dagelijks enkele oncomfortabele en onaangename uren door op een koude toiletbril, ze krijgen er nog doorzitplekken van ook. Waarvoor ze medicatie nodig hebben.

Als mensen niet langer hoeven te kiezen: om 22:00 naar bed, en zo niet, dan ergens na middernacht - en wel op het moment dat de dienstdoende verpleegkundige er tijd voor kan maken. De verpleegkundige die met haar autootje en haar mobiele telefoon vaak kilometers ver weg zit, om daar andere mensen van de plee te halen en in bed te stoppen.

Als mensen in verpleegtehuizen niet langer gedrogeerd worden met medicijnen om ze rustig te houden. Of vastgebonden.

Als verpleegkundigen niet langer met een stopwatch in de hand binnenkomen omdat ze binnen het minutenbudget per patiënt moeten blijven.

Als zorgassistentes, die vaak wél even tijd kunnen nemen om een praatje te maken, koffie te zetten en iets extra's te doen, niet worden wegbezuinigd. Duuuure dames, hoor! Fulltime kosten ze (maximaal) echt wel 2000 euro bruto per maand. Inderdaad, dat zijn 16 vrouwen die samen het salaris verdienen dat u in uw eentje mee naar huis neemt.

Ja, ik ben boos. Omdat ik intussen zie dat in de zorgwereld professionals zich beijveren om mensen die zich ongezond gedragen, hogere premies te laten betalen.

Weet je wat ongezond gedrag is? Zelf een dikke Audi rijden en je schouders ophalen over al die mensen die noodgedwongen in hun eigen stront moeten liggen.

Ga je werk doen! Zorg ervoor dat we in dit land humane zorg hebben voor mensen die nu liggen te creperen. Om zoveel mensen gaat het niet: zo'n 100.000 in een verzorgingshuis, en ruim 50.000 in een verpleeghuis.

Regel Dat. En als je dat niet kunt, lever dan als de wiedeweerga die vier ton in, en ga je heel diep zitten schamen.

Malou van Hintum is columnist voor Volkskrant.nl
Volg haar op twitter: @malouvh