Sterke stijging werkloosheid in januari
© ANP

Sterke stijging werkloosheid in januari

De werkloosheid in Nederland is in januari sterk opgelopen. Vorige maand zat 7,5 procent van de beroepsbevolking zonder werk, tegen 7,2 procent in december. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend.

Het statistiekbureau telde vorige maand 592.000 werklozen. Dat zijn er 21.000 meer dan in december. Het aantal WW-uitkeringen is met 29.000 toegenomen tot 369.000, zo blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV.

'Het gaat al lang economisch slecht en dat zien we terug in de arbeidsmarkt', stelt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. 'Het is een hard gelag. Economische krimp is voor mensen een abstract getal, maar als iemand zijn baan verliest is dat een concreet bewijs dat het slecht gaat.'

Volgens de econoom kunnen veel bedrijven de financiële klappen, die de langdurige periode van laagconjunctuur met zich mee brengt, niet meer opvangen. Zij gaan failliet of moeten inkrimpen. Daardoor komen veel werknemers op straat te staan.

De werkloosheid is in alle leeftijdsgroepen verder opgelopen. De jeugdwerkloosheid was in januari 15 procent, van de 25- tot 45-jarigen zat 6,7 procent zonder werk en van de 45- tot 65-jarigen 6,4 procent.

Een jaar geleden stond de werkloosheid nog op 6 procent. Vooral in de laatste 3 maanden is dat percentage sterk opgelopen. Er kwamen per maand gemiddeld 19.000 werklozen bij.

Het absolute aantal werklozen is nu groter dan in 1983, het jaar waarin het werkloosheidspercentage met 10,7 procent het hoogste niveau ooit haalde. Toen zaten 585.000 mensen zonder werk.

Huizenprijzen
De prijzen van koopwoningen zijn in januari met 9,6 procent gedaald vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, maakte het CBS ook bekend.

De prijsdaling is de grootste sinds de prijzen worden bijgehouden in 1995. De onderzoekers schrijven de scherpe prijsdaling toe aan de verandering van de hypotheekregels per 1 januari. 'Kopers hebben mogelijk eind vorig jaar nog willen profiteren van de oude hypotheekregels. Dit zorgde eind vorig jaar voor een grotere vraag naar koopwoningen, wat leidde tot een toename van het aantal transacties', aldus het CBS.

De huizenprijzen liggen nu op ongeveer hetzelfde niveau als in het voorjaar van 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 19 procent.

Eerder deze week werd al bekend dat de verkoop van woningen in januari in elkaar was gezakt. In totaal wisselden 6260 woningen van eigenaar, een daling van liefst 63,9 procent ten opzichte van de voorgaande maand.

Consumentenvertrouwen
Het vertrouwen van consumenten is in februari naar een historisch dieptepunt gedaald. De vertrouwensindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalde met 9 punten naar -44, het laagste niveau sinds de start van deze seizoengecorrigeerde reeks in april 1986.

Consumenten waren vooral pessimistischer over hun eigen financiële situatie. Ook het oordeel over het economisch klimaat verslechterde.
De indicator voor koopbereidheid kelderde afgelopen maand eveneens fors. Deze kwam 12 punten lager uit op -32. Zo gering is de koopbereidheid niet eerder geweest, aldus het CBS.