Voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Sociaal-Economische Raad (SER)
Voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Sociaal-Economische Raad (SER) © ANP

Rinnooy Kan: kabinet heeft kansen laten liggen met SER

Het Kabinet-Rutte is 'niet gul' als het gaat om het vragen van advies aan de Sociaal Economische Raad (SER). Met name op het gebied van de Wet Werken naar Vermogen heeft het kabinet kansen laten liggen.

Dat heeft SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan vandaag gezegd in het programma Buitenhof. Volgens Rinnooy Kan had de SER een belangrijke rol kunnen vervullen door over deze wet te adviseren.

Volgens de SER-voorman biedt de Wet Werken naar Vermogen
onvoldoende kansen voor mensen met een beperkt arbeidsvermogen. Maar het kabinet heeft daarover geen advies gevraagd, omdat het haast had met het invoeren van de wet, aldus Rinnooy Kan.

Vakbonden
De Wet Werken naar Vermogen moet mensen met een arbeidsbeperking aan een reguliere baan helpen. Doormiddel van loondispensatie krijgen werkgevers onder voorwaarden de kans om minder dan het minimumloon uit te betalen. Maar de vakbonden zijn het daar niet mee eens, en de FNV heeft al een actie aangekondigd. Op 1 januari 2013 treedt de wet in werking, als het aan het kabinet ligt.

Rinnooy Kan maakte afgelopen vrijdag bekend dat hij per 1 september vertrekt bij de SER. Hij wordt hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam.