Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. © ANP

Schippers: 'Patiënten moeten meer zorg via internet regelen'

Patiënten moeten meer gebruik maken van internet om hun medische zorg te regelen. Een behandeling kan soms ook gedeeltelijk via internet plaatsvinden en een consult of een afspraak maken kan ook makkelijk via internet geregeld worden. Dit zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vandaag in Buitenhof.

'We regelen steeds meer zaken online, we kopen er onze kleding en boeken onze reizen. Ook de zorg kan meer via internet plaatsvinden', denkt Schippers. Volgens haar is dit niet alleen goedkoper, maar ook een vooruitgang voor de patiënt die meer vanuit huis kan regelen, en bijvoorbeeld ook in de avonduren zorgvragen beantwoord kan krijgen. Volgens minister Schippers willen patiënten zelf ook liever meer vanuit huis regelen.

Vrijdag presenteerden Schippers en en staatssecretaris Martin van Rijn de gezamenlijke visie op de zorg aan de Kamer. Hierin staat dat zij vaart willen maken met technische toepassingen die mensen kunnen helpen om zelfredzaam te blijven, en bij een toenemende vraag naar zorg een verschraling ervan voorkomen.

Door meer technologie toe te passen in de gezondheidszorg krijgen ook zieken meer kans mee te blijven doen in de samenleving. Schippers: 'Een voorbeeld hiervan is een glucosemeter, waardoor mensen niet steeds met naalden hoeven te prikken'. Schippers wil de komende jaren dan ook ruim baan geven aan arbeids- en kostenbesparende technologieën als e-health.