Mitt Romney.
Mitt Romney. © AP

Donateurs Romney geven 14 miljoen dollar in één maand uit

De super PAC - een groep met donateurs van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney - heeft in januari 14 miljoen dollar (ruim 10,6 miljoen euro) over de balk gesmeten. Zij spendeerden dit vooral aan een reclamecampagne in drie staten tegen zijn Republikeinse rivalen Newt Gingrich en Rick Santorum. Dit meldt The New York Times vanavond.

De forse uitgaven wijzen volgens de krant op de moeite die Romney heeft om politiek terrein te winnen. Voor de gedoodverfde kandidaat is het zaak om de wind te doen keren bij de verkiezingen in Arizona en Michigan op 28 februari.

In de eerste staat gaat hij aan kop in de peilingen, maar in Michigan lijkt het een nek-aan-nek race te worden met Santorum. Dat is pijnlijk voor Romney, omdat hij in Michigan geboren is en zijn vader daar ooit gouverneur was. Overigens heeft super PAC in diezelfde maand 7 miljoen dollar opgehaald en begon februari met meer dan 16 miljoen dollar op de bank.

Super Tuesday
Twee weken voor 'Super Tuesday' - wanneer er in 10 Amerikaanse staten voorverkiezingen zijn - doen de Republikeinse kandidaten er alles aan om het momentum te pakken. Volgende week is de eerstvolgende test met voorverkiezingen in de staten Arizona en Michigan.

Momenteel is het Rick Santorum die de wind mee heeft. Hij won vorige week de verkiezingen in de staten Missouri, Minnesota en Colorado. En in een gisteren gepubliceerde peiling neemt Santorum meer afstand van Romney. Volgens enquêtebureau Gallup krijgt Santorum 36 procent van de Republikeinse partijleden op zijn hand, terwijl 28 procent voor Romney kiest.