Julian Assange
Julian Assange © PHOTO NEWS

Assange leverde Nederlandse 'cables' bewust vóór nieuwe missie Afghanistan

RIJSWIJK - Julian Assange koos er bewust voor om de NOS nu toegang te geven tot alle - bij WikiLeaks beschikbare - ambtsberichten van de Amerikaanse ambassade in Den Haag.

Dat stelt de WikiLeaks-voorman zaterdag in een vraaggesprek met de NOS. 'Het is geen toeval.'

Assange vindt, zo zegt hij, dat Nederland een geïnformeerde keus moet kunnen maken over deelname aan een nieuwe missie in Afghanistan. 'Binnenkort wordt er gestemd in het parlement en als er materiaal is dat relevant is, moet het voor die tijd naar buiten komen.'

Ook NRC Handelsblad en RTL publiceerden diplomatieke berichten van de Amerikaanse ambassade in Nederland aan de Verenigde Staten. Zij kregen toegang tot de duizenden stukken via de Noorse krant Aftenposten, die de berichten enkele weken geleden in handen kreeg. NRC en RTL publiceren daar sinds vrijdag uit.

Typeringen
Ook zijn diverse stukken openbaar gemaakt waarin typeringen staan over politici. Zo wordt onder meer in berichten uit 2006 over de Tweede Kamerverkiezingen toen geschreven dat CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende erin was geslaagd zijn partij wederom de grootste te maken, terwijl Wouter Bos van de PvdA zes maanden eerder nog de nieuwe premier leek te worden. Er wordt op gewezen dat Balkenende in het begin nog werd afgedaan als ,'Harry Potter-kloon zonder charisma', maar dat hij zich daaraan wist te ontworstelen.

Tevens wordt in 2006 stilgestaan bij de grote winst van de 'extreem rechtse' PVV van Geert Wilders en de 'extreem linkse' SP van Jan Marijnissen. Ook wordt de worsteling beschreven van VVD-leider Mark Rutte met indertijd nog partijgenote Rita Verdonk. De huidige premier wordt neergezet iemand die 'met z'n jongensachtige kapsel, sterke bril en open overhemd, helaas soms overkomt als een combinatie' van Balkenende en Bos.

Job Cohen
De huidige PvdA-leider Job Cohen wordt in 2006 beschreven in zijn functie als burgemeester van Amsterdam en zijn zorgen over de religieuze en etnische spanningen in zijn stad. Er wordt gemeld dat de burgemeester 'de klok rond' wordt beschermd wegens dreigementen sinds de moord op Theo van Gogh en dat hij door rechtse critici als te soft wordt betiteld, omdat hij de dialoog zoekt met moslims, terwijl islamitische extremisten hem op dodenlijsten hebben gezet.