het metalen platform tussen de nieuwbouw markeert de plaats waar een Romeinse wachttoren stond. © Marcel van den Bergh/ de Volkskrant
het metalen platform tussen de nieuwbouw markeert de plaats waar een Romeinse wachttoren stond. © Marcel van den Bergh/ de Volkskrant © UNKNOWN

'Romeinse grens moet op werelderfgoedlijst Unesco'

ARNHEM - De oude Romeinse grens in Nederland moet op de internationale UNESCO werelderfgoedlijst komen te staan. Dat idee hebben de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland samen met betrokken gemeentes donderdag neergelegd bij staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur.

De grens van het Romeinse rijk liep van 57 v Chr. tot 400 n Chr. door Nederland en staat bekend als de Limes. De grens loopt van Katwijk langs Arnhem naar Duitsland. Delen van de grens in Engeland, Schotland en Duitsland zijn al aangewezen als werelderfgoed en delen in Oostenrijk, Hongarije en Kroatië worden binnenkort voorgedragen, aldus de drie provincies.

De Limes is het grootste archeologische monument van Nederland, stellen de provincies in hun verzoek. Vorig jaar kwamen Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland al overeen samen te werken aan bescherming van de oude Romeinse grens en aan toerisme en educatie.