The Beatles in Manchester in 1963.
The Beatles in Manchester in 1963. © Getty Images

Beatles-leermeester Tony Sheridan overleden

De Britse zanger en songwriter Tony Sheridan is zaterdag op 72-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Hamburg. Dat liet de Duitse omroep NDR zondag weten. Sheridan wordt wel de wegvoorbereider of leraar van de populaire Britse popgroep The Beatles genoemd. De ster uit de jaren 60 was al langer ziek.

Hij werd in de jaren 60 begeleid door verscheidene achtergrondbands, die met hem optraden. Een van die bands werd gezien als een grote belofte in de muziekwereld: The Beat Brothers, of - zoals ze later zouden heten - The Beatles. Sheridan bracht onder meer Ringo Starr binnen de band, nadat hij gedwongen was drummer Pete Best eruit te gooien. En zo werd 'The Fab Four' geboren. Ze brachten samen een album uit, dat nu gewild is bij verzamelaars: Tony Sheridan and The Beatles.

Sheridan was niet alleen betrokken bij de totstandkoming van The Beatles. Hij bracht veel tijd met de groep door en zou George Harrison en John Lennon enkele gitaartechnieken hebben geleerd. Paul McCartney noemde Sheridan 'de leraar'. De zanger moest niets hebben van de massahysterie die later de wereld zou worden van The Beatles.

De muzikant werd al eens doodverklaard, in 1967. Persbureau Reuters schreef toen dat hij zou zijn omgekomen in Vietnam, toen hij daar was met een groep musici voor de Amerikaanse en geallieerde troepen.