Zanger Julian Casablancas van The Strokes.
Zanger Julian Casablancas van The Strokes. © GETTY

Pearl Jam, Queens of the Stone Age en The Strokes nemen samen een album op

The Strokes, zanger Josh Homme van de Queens of the Stone Age, Ryan Adams, The Decemberists, Pearl Jam's Eddie Vedder, Leden van The Dandy Warhols, leden van The Presidents of the United States of America en nog veel, veel meer muzikanten gaan samen een album opnemen.

Live from Nowhere Near You: Volume Two is (inderdaad) het tweede album in een reeks opnamen die voor het goede doel worden gemaakt. Het goede doel, dat is in dit geval het lot van daklozen. Aan de compilatie van drie cd's doen ook verschillende straatmuzikanten mee.

Initiatiefnemer Kevin Moyer kwam op het idee toen hij een straatmuzikant zag spelen na een concert, vertelt hij aan Pitchfork. 'Hij was beter dan de band die we net gezien hadden, en al die zogenoemde 'muziekfans' verlieten de concertzaal met t-shirts van twintig dollar onder hun arm, zonder dat ze enige aandacht schonken aan de straatmuzikant, die gratis voor hun voeten speelde. Het zette me aan het denken over de manier waarop mensen muziek consumeren. (...) Zou een gitaarriff van Keith Richards (The Rolling Stones - red.) als troep worden beschouwd als hij gespeeld zou zijn door een man op straat? En wat als Keith met Mick Jagger op het podium een nummer zou spelen dat was geschreven door een man zonder schoenen? Ik besloot te onderzoeken wat er zou gebeuren als ik de twee werelden zou combineren.'

Live from Nowhere Near You: Volume Two verschijnt in de Verenigde Staten op 19 juli. Een voorproefje, een cover van Marvin Gayes Mercy Mercy Me, met Josh Homme, The Strokes en Eddie Vedder, is te beluisteren bij Antiquiet.