Woede om beschuldigingen nieuwe Shakespeare-film 'Anonymous'

De Shakespeare-strijd tussen Oxford en Stratford is weer opgelaaid door een nieuwe film - Anonymous - die vanaf vandaag in Amerikaanse bioscopen is te zien.

Al bijna een eeuw speelt de vraag wie de toneelstukken van The Bard heeft geschreven: William Shakespeare of Edward de Vere.  De aanhangers van de Oxfordkeuze voor De Vere een steuntje in de rug gekregen door Anonymous - van de Duitse Hollywood-regisseur Roland Emmerich. In Stratford-upon-Avon, de geboorteplaats van Shakespeare, is men zo ontstemd dat zelfs een doodsbedreiging is geuit.

Woedend
De Shakespeare Birthplace Trust is woedend over de historische thriller, temeer omdat op locaties in Stratford-upon-Avon de naam 'Shakespeare' is weg geretoucheerd. Volgens Bill Leahy, lector in de Engelse taal- en letterkunde aan Brunel University, is Shakespeare zeker niet de enige schepper. Hij zei dat de Stratfordians zich als een sekte gedragen, een indruk die werd bevestigd toen hij een on-poëtische doodsbedreiging ontving.

De vraag wie King Lear, Macbeth en al die andere prachttragedies heeft geschreven is een typisch Engelse muddle, een bron van onduidelijkheid. Er zijn tientallen kandidaten, onder wie Shakespeare's rivaal Christopher Marlowe en de filosoof Francis Bacon. De serieuste kandidaat is Edward de Vere, de 17de graaf van Oxford die deel uitmaakte van de hofhouding van Elizabeth I. Met name de verhaallijn van Hamlet doet denken aan het leven van De Vere. Na de dood van de graaf in 1604 nam de productie van Shakespeare-stukken af. Er zijn geen werken onder de naam van De Vere, maar schrijven onder 'Anonymous' was indertijd niet ongebruikelijk.

De film Anonymous komt in december in Nederland uit.