Filmscène uit Under the Hawthorn Tree
Filmscène uit Under the Hawthorn Tree © UNKNOWN

Mysterieuze Chinese blogger schrijft wereldwijde bestseller

Niemand weet wie zij precies is, behalve dat ze een Chinese auteur is die in de Verenigde Staten leeft. Maar haar boek, Under the Hawthorn Tree, is aangekocht door uitgevers in 15 landen, en is een miljoen keer verkocht in China. Het verhaal is verfilmd door de meerdere keren voor een Oscar genomineerde Chinese regisseur Zhang Yimou.

En dat voor een boek dat begon als een weblog. Under the Hawthorn Tree (In het Nederlands vertaald als Onder de Meiboom, uitgegeven door Orlando), is geschreven door iemand onder het pseudoniem Ai Mi. Veel meer dan haar blog en het feit dat ze in Florida studeert en leeft is er niet van haar bekend. Hoewel haar inzichten over de Culturele Revolutie onder Mao haast alleen maar afkomstig kunnen zijn van iemand die het zelf heeft meegemaakt. De auteur moet dus een jaar of 50, 60 zijn, schrijft de Britse krant The Guardian.

Opmerkelijk is wel dat het boek, een liefdesverhaal tijdens de Culturele Revolutie (in de jaren '60 en '70), zo goed verkoopt, zonder dat iemand weet wie er achter de tekst schuilt. De Britse krant sprak Lenni Goodings van uitgeverij Virago, die het boek kocht zonder een woord Chinees te kunnen. Ze was opgelucht dat na vertaling in het Engels bleek dat haar verwachtingen werden waargemaakt. 'Het is een prachtig liefdesverhaal, bijna zoals Romeo en Julia. Het heeft die eenvoud van twee mensen die elkaar lief proberen te hebben ondanks hun verschillende klasse en achtergrond.'

Blog

Zoals gezegd: het boek begon als blog. En wel op een website die werd geblokkeerd door de Chinese autoriteiten. Maar toen een bewonderaar het doorspeelde naar een Chinese staatsuitgeverij, werd men ook daar verrast door het enorme succes ervan. Volgens vertaalster Anna Holmwood ook doordat het boek geen stelling neemt tegen een bepaalde politieke lijn tijdens de Culturele Revolutie, 'en tegenwoordig zijn mensen heel open in het praten over wat voor verschrikkelijke tijd dat was.'

Naast het verkoopsucces als boek, is er ook een filmversie van het verhaal. Zhang Yimou (House of the Flying Daggers, 2004), die verschillende keren werd genomineerd voor een Oscar, maakte de film in 2010. Wanneer en of deze ook in Nederland wordt uitgebracht, is niet bekend.