Tekening van Oosterveer voor 'Spider-Island: Deadly foes'. © MINCKOOSTERVEER.COM
Tekening van Oosterveer voor 'Spider-Island: Deadly foes'. © MINCKOOSTERVEER.COM © UNKNOWN

Striptekenaar Minck Oosterveer overlijdt na ongeval

De Nederlandse striptekenaar Minck Oosterveer is gisteren om het leven gekomen bij een motorongeluk. Oosterveer (1961) kreeg dit jaar de Stripschapprijs voor zijn hele oeuvre. Zijn uitgever Rob van Bavel maakte het overlijden vanochtend bekend.

De tekenaar werd bekend door zijn krantenstrips voor onder meer De Telegraaf (Zodiak en Nicky Saxx). De afgelopen jaren legde hij zich toe op het maken van nieuwe avonturenverhalen voor het stripblad Eppo. Samen met zijn vaste scenarist Willem Ritstier maakte hij onder andere de western Ronson Inc. en De Kronieken van de Buitenring, een spin-off van de populaire reeks Storm. Daarvan verscheen deze week het eerste deel in de boekhandel.

Minck Oosterveer, bekend om zijn lijnvoering, werkte ook aan stripseries voor Amerikaanse uitgevers. Volgens Van Bavel was hij een van de weinige Nederlandse striptekenaars die is doorgebroken in de Amerikaanse stripwereld. 'Een week geleden signeerde hij nog trots zijn nieuwe album tijdens Stripfestival Breda en sprak hij enthousiast over zijn Amerikaanse avontuur. Dat is nu allemaal voorbij. Dit is een enorme klap voor de Nederlandse stripwereld.'

Oosterveer kwam gistermiddag op de ringweg bij Dordrecht om het leven bij een eenzijdig ongeval.