Wijnboer Roelof Visscher uit Bentelo loopt door zijn wijngaard.
Wijnboer Roelof Visscher uit Bentelo loopt door zijn wijngaard. © ANP

'Drink nooit zo maar een goedkope slobber'

Waarom zou je genoegen willen nemen met lage kwaliteit? vraagt wijnboer Ilja Gort zich af. 'Natuurlijk, met een krappe huishoudbeurs is het mager winkelen, maar heeft datgene waar je lichaamsmotor op moet draaien niet de allerhoogste prioriteit?'

 
Een mens is aan zichzelf, aan zijn medemens en aan zijn kinderen verplicht om de hoogst mogelijke kwaliteit te leveren. We lopen ons niet voor niets al tweeënhalf miljoen jaar voort te planten.

Vlees van de kiloknaller, kunst van Leen Bakker, vliegen met Ryanair en de allerergste, vieze wijn: goedkope producten aanbieden kan alleen wanneer de producent ethiek en vakmanschap overboord flikkert en het volledige productieproces baseert op de greep van de geldwolf. Hetgeen onvermijdelijk leidt tot vlees van geteisterde dieren, reizigers die als slachtvee een vliegtuig in worden gedreven en wijn die smaakt alsof iemand zijn onderbroek erin heeft gewassen.

Noblesse oblige
Een mens is aan zichzelf, aan zijn medemens en aan zijn kinderen verplicht om de hoogst mogelijke kwaliteit te leveren. We lopen ons niet voor niets al tweeënhalf miljoen jaar voort te planten. En kwaliteit kost geld. Altijd.

Om goede wijn te maken bijvoorbeeld, heb je goede druiven nodig, goede mensen en goede apparatuur. Drie elementen die onmogelijk voor een habbekrats te scoren zijn. Als je kwaliteitswijn wil maken, zijn passie, vakmanschap en geld onontbeerlijk.

Uit eigen ervaring weet ik dat je voor een winkelprijs van
4,99 euro een goede, smakelijke wijn kunt produceren. Die prijs is haalbaar wanneer je bezuinigt op transportkosten en verpakking en genoegen neemt met een bescheiden marge.

Aan de kwaliteit van de wijn hoeft dan geen concessie worden gedaan. Niettemin wordt een prijs van 4,99 euro voor een fles wijn door menigeen als duur ervaren. Klopt, want in het segment daaronder wacht de roekeloze wijndrinker een zee aan wijnen die in aanschaf allemaal voordeliger zijn.

Maar zoals bijgaande grafiek aantoont, blijft er bij een consumentenprijs van 4 euro nog 79 cent over om driekwart liter wijn te produceren. U begrijpt, daar kan een wijnboer zijn tractor, zijn wijngaard, zijn vrouw en zichzelf nooit van onderhouden. Dit prijsniveau kan alleen maar in bulk worden geproduceerd, hetgeen onontkoombaar leidt tot wijn waar je je voeten nog niet in zou willen wassen.

Lichaamsmotor
De grote vraag is waarom. Waarom zou je genoegen willen nemen met lage kwaliteit? Natuurlijk, met een krappe huishoudbeurs is het mager winkelen, maar heeft datgene waar je lichaamsmotor op moet draaien niet de allerhoogste prioriteit?

 
Wees bewust van wat je in je lichaam laat verdwijnen en zoek sappige, met liefde gemaakte wijn waar je met volle teugen of met kleine nipjes van kunt genieten

Zelf hanteer ik het adagium van Hippocrates: 'Laat het eten je medicijn zijn,' en 'Je dagelijkse maaltijd houdt je gezond.'

Maar helaas: goed eten kost geld en, anders dan bij de Fransen, ligt dit aspect Nederlanders zwaar op de maag. Zij hebben er moeite mee in hun huishoudboekje een copieus budget voor voedsel in te ruimen.
In volgorde van importantie gaan Hollandse centjes op aan: het huis, de vakantie, de meubels, de auto, kleding en als laatste in de rij het eten.

Terwijl dat juist nummer één zou moeten zijn! Een maaltijd is immers een kantelmoment in de dag. Die moet lekker, gezellig en nimmer eindigend zijn en dient te bestaan uit gezond voedsel en goede wijn. Maar om die twee eerste levensbehoeften op een goede, natuurlijke manier te produceren, vergt offers. Dat kan onmogelijk goedkoop.

Zelf een plofkip
Ik las dat de plofkip uit het schap gaat verdwijnen. Mooi zo. Maar dat betekent wel dat als je kip wilt eten, je het dubbele zult moeten dokken. Niettemin: alles beter dan fabriekskippen. Tenzij je zelf een plofkip wilt worden, zou je die nooit moeten eten. Hetzelfde geldt voor alle andere vormen van massaal gefokt vee. Naast het feit dat een koe door haar methaanuitstoot meer vervuilt dan een Mercedesbus met aanhanger, verorber je via haar vlees ook een complete apotheek aan groeihormonen, antibiotica en andere reageerbuishorror.

Stop dus niet zo maar van alles in je mik. Laat stáán die nieuwe Nikes, laat hángen dat H&M'etje en investeer, via gezond en lekker voedsel, in jezelf.

Idem dito voor wijn. Drink nooit zomaar een goedkope slobber. Wees bewust van wat je in je lichaam laat verdwijnen en zoek sappige, met liefde gemaakte wijn waar je met volle teugen of met kleine nipjes van kunt genieten. Daar ga je je zelf ook lekker en met liefde gemaakt van voelen.

Ilja Gort is wijnboer.