Steve Jobs houdt zijn beroemde toespraak op Stanford University.
Steve Jobs houdt zijn beroemde toespraak op Stanford University. © UNKNOWN

De best bekeken TED-video's aller tijden

Morgen wordt voor de derde keer TEDx-Amsterdam gehouden. Ter opwarming de vijf best bekeken die TED heeft voortgebracht.

Op de website van TED staan inmiddels meer dan duizend presentaties. Welke video's werden het meest bekeken?

1. Sir Ken Robinson, een Britse schrijver en adviseur. Robinson schreef diverse boeken over het verbeteren van het onderwijs, en dan vooral het culturele onderwijs. Volgens Robinson leren kinderen in het Westen niet genoeg hun creativiteit te gebruiken. Robinson gaf in juni 2006 een presentatie over hoe we kinderen beter kunnen opleiden dan we nu doen. Aantal keren bekeken: 7.666,680.

2. Jill Bolte Taylor is een Amerikaanse hersenwetenschapper die ooit zelf een beroerte kreeg. Door de beroerte waren belangrijke hersenfuncties aangetast: haar motoriek, spraak en zelfbewustzijn werden problematisch. Toch herstelde ze. Ze vertelde haar verhaal voor TED in maart 2008. Aantal keren bekeken: 6.980,937.

3. Pranav Mistry, geboren in India in 1981, is een briliante computerwetenschapper en uitvinder. Hij maakte al een onzichtbare computermuis en een pen die in 3D kan schrijven. Op de TEDIndia-conferentie vertelt hij over SixthSense, een apparaat dat de 'wereld van de data verbindt met de echte wereld'. Aantal keren bekeken: 6.653,844.

4. David Gallo is een expert op het gebied van de wereld van de oceanen. Ooit nam hij deel aan de expeditie die op zoek ging naar de Titanic. In zijn TED-presentatie van januari 2008 vertelt hij over de mooiste dingen die hij onder water is tegengekomen. Aantal keren bekeken: 6.513,844.

5. De beroemde speech uit juni 2005 van Steve Jobs, de onlangs overleden oud-topman van Apple, waarin hij ons oproept onze dromen te volgen en niet bang te zijn voor de dood. Aantal keren bekeken: 5.368,140.