Een demonstratie van de Dolle Mina's  in de Arnhemse binnenstad in 1970. © ANP.
Een demonstratie van de Dolle Mina's in de Arnhemse binnenstad in 1970. © ANP. © UNKNOWN

'Gun mannen en vrouwen meer keuzevrijheid'

De reden waarom feminisme voor veel mensen een wat nare bijklank heeft, is dat deze stroming vaak wordt gedomineerd door vrouwen die rechtlijnig oordelen over mensen die niet voldoen aan hun ideaalbeeld van emancipatie. Dat stelt Herman de Coninck.

Een goed voorbeeld is Ebru Umar. Ze sabelt vrouwen die niet helemaal financieel zelfstandig zijn neer met een fanatisme dat in de jaren zeventig niet had misstaan (vk.nl, 12 oktober). Werken zullen ze, die luie huisvrouwen!

Mietjes
Onlangs werden in de Volkskrant juist de mannen 'mietjes' genoemd omdat ze het krijgen van kinderen naar de zin van veel vrouwen te lang uitstelden. Blijkbaar wordt zowel mannen als vrouwen door moderne feministen weinig keuzevrijheid gegund. Ik dacht dat het feministen juist om die keuzevrijheid ging. De keuze voor vrouwen, en dus niet de plicht, om te werken, te trouwen en kinderen te nemen.

In plaats daarvan lijkt het steeds meer om statistieken te gaan. Vrouwen moeten evenveel werken en verdienen als mannen, en ze moeten kinderen krijgen als ze 29,7 jaar zijn (niet te vroeg, want slecht voor hun carrière en ook niet te laat, want dat is slecht voor het kind). Mannen moeten vervolgens 1,5 papadag opnemen. En als het gezinsleven de carrière van de vrouw dan nog in de weg zit, moet de kinderopvang er aan te pas komen.

Ik ben bang dat we deze doelstellingen nooit gaan halen zolang we ons leven op basis van geluk en vrijheid inrichten en niet op basis van een niet bestaand statistisch ideaalbeeld.

Herman de Coninck