Een Oekraïense Soe-25 straaljager landt op een legerbasis in de stad Vasilkov, gisteren werd een Soe-25 neergehaald toen het wegvloog van de Oekraïense grens.
Een Oekraïense Soe-25 straaljager landt op een legerbasis in de stad Vasilkov, gisteren werd een Soe-25 neergehaald toen het wegvloog van de Oekraïense grens. © EPA

Rusland ontkent neerhalen Oekraïens gevechtstoestel

Russische straaljagers zouden gisteren een Oekraïens gevechtsvliegtuig neergehaald hebben in het luchtruim boven Oost-Oekraïne. Dat gebeurde bij een dorp, ongeveer vijftien kilometer van de Russische grens, meldde het Oekraïense leger vandaag. Rusland ontkende later vandaag het vliegtuig te hebben neergehaald.

Het neergeschoten toestel zou een Soechoj Soe-25 gevechtsvliegtuig zijn. De straaljagers zouden raketten op de staart van het toestel hebben afgevuurd, toen het wegvloog van de grens. De piloot wist zich in veiligheid te brengen.

Rusland weigerde vanochtend te reageren op de Oekraïnse beschuldigingen. Later ontkende de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vitaly Tsjoerkin, dat zijn land het vliegtuig zou hebben neergehaald. 'Wij hebben het niet gedaan', was zijn antwoord op de vragen van journalisten. Hij noemt de beschuldigingen van Oekraïne 'absurd'.

Derde incident
Het is deze week al het derde incident waarbij een Oekraïens vliegtuig zou zijn geraakt door een raket. Maandag werd een transportvliegtuig uit de lucht geschoten, mogelijk door een Russische beschieting. Twee inzittenden kwamen om. Woensdag kon een piloot zijn Soe-25 veilig aan de grond brengen. Bij dit laatste incident zou geen sprake zijn van Russische betrokkenheid.