Lamskoteletjes met yoghurtsaus
© UNKNOWN

Lamskoteletjes met yoghurtsaus

Het is nu herfstvakantie en kennelijk was ik er aan toe: vorige week kroop er een fout in het recept van de roti met pompoen: ik was het water vergeten. Sorry! Zo krijg je natuurlijk nooit saus. Als u tegelijkertijd met de tomaten een groot glas water toevoegt, komt het helemaal goed.

IngrediëntenVoor 4 personen:
1 kilo lamskoteletjes
1 ui
1 teen knoflook
1 tl mosterdzaadjes
1 tl korianderzaadjes
zout, peper
250 cc milde vette yoghurt
dille
zout, peper
citroensap
1 eetlepel olijfolieOm dit soort fouten te voorkomen, lig ik op mijn luie kont in een warm land. Ik weet dat het in Nederland nu ook goed toeven is, maar ik hoef niet zo nodig in een bos iets herfstigs te doen. Er is hier louter zand, zo vlak bij zee, en heerlijk schone tegeltjes rond het zwembad. Een knappe ober op rolschaatsen draait zijn rondjes om iets te dikke toeristen heen en vraagt of men nog iets te drinken wenst. Natuurlijk willen we dat!

Alles liever dan de damesblad-idylle van de herfstvakantie. U weet wel, die tafereeltjes van schattige kinderen die met bladeren dollen, kastanjes zoeken, terwijl ouders daar lachend achteraan lopen. Dat is een illusie: in het echt zijn kinderen gewoon vies, ouders moe en kan er niemand meer lachen nadat Jantje in de bagger is gevallen en huilend zijn koude klamme kont beklaagt.

Dat hoef ik allemaal niet. Ik heb nog mazzel ook, want deze donderdag is het Offerfeest hier. Moslims vieren dan dat Abraham tóch een bokje mocht offeren in plaats van zijn zoon. Dat Offerfeest is thuis al leuk, want dan krijg je van vriendinnen ook lekker eten aangereikt. Dus hier, in het all-inclusivehotel, verwacht ik dat ze ook wel wat registers zullen opentrekken. Heerlijk!

Voor nu iets dat in de Hollandse herfst past, maar ook een beetje bij het Offerfeest hoort. Haal de koteletjes bij uw islamitische slager, daar zijn ze vers en goedkoop.

Snijd de ui en de knoflook in stukjes en vijzel het met de mosterd- en korianderzaadjes, zout en peper tot prut. Smeer het vlees ermee in en laat het minstens een uur staan. Meng de yoghurt met wat gehakte dille, zout, peper, citroensap en olijfolie tot een lekker sausje.

Verhit een grillpan tot hij echt heet is: zo krijg je mooie streepjes. In totaal is 4 tot 6 minuten lang genoeg om het vlees rosé te grillen. Keer de koteletjes halverwege.

Eet ze met gebakken aardappeltjes en tomatensalade.