Paddestoelenrisotto
© UNKNOWN

Paddestoelenrisotto

Kookboek? Ik heb al een kookboek. Een handboek? Dat heb ik ook al. En ik weet hoe mijn oven werkt. Heus.

IngrediëntenVoor 4 personen:
300 g risottorijst
850 cc groentebouillon
10 g gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood)
200 gram verse paddestoelen/champignons
1 ui
1 teen knoflook
1 handje platte peterselie
150 cc witte wijn of vermout
50 g parmezaanse kaas
boter
zout en peper
truffelolieMaar heel eerlijk: ik had nog geen ovenhandboek. Dus las ik het nieuwe ovenhandboek van Karin Luiten. En het is de moeite waard. Want al die weetjes over de oven die je door de jaren heen misschien onthouden hebt, die handigheidjes die verspreid over het ganse internet en in al je kookboeken staan, die supersimpele recepten die áltijd succesvol zijn maar die je net niet meer uit je hoofd weet, al die dingen, die staan erin. Zoet én hartig.

En het is nog steeds een handzaam boek. Dat vind ik knap. Vol met weetjes, met simpele en minder simpele recepten, en plaatjes, en foto's, en je kunt het nog steeds met één hand optillen. Daar héb je wat aan, aan dat boek. Er staat ook nog eens een bijzonder geslaagd risottorecept in. En ik ben dol op risotto, maar ik maak het nooit. Ik ben te lui voor dat eindeloos geroer. Maar in de oven hoeft dat niet. Kijk, daar heb je wat aan, aan zo'n ovenhandboek.

Zet de oven op 175 graden. Week de porcini in 100 cc heet water. Zeef en giet het weekvocht bij de bouillon. Snipper ui en knoflook en fruit die in wat boter in een pan die ook in de oven kan. Gietijzer, bijvoorbeeld.

Doe de rijst bij de ui en schep het om op hoog vuur. Doe de wijn erbij en roer goed. Dan in één keer alle bouillon erbij, en zout en peper. Breng aan de kook en zet de pan zonder deksel tien minuten in de oven. Bak in die tijd de paddestoelen, zowel vers als geweekt. Doe de peterselie erbij en proef op zout. Roer dit mengsel na die 10 minuten door de rijst en roer het nog eens om, en zet het nog een kwartiertje terug in de oven.

Dan gaan boter en de parmezan erdoorheen en begint het echt op risotto te lijken. Proef nogmaals op zout en peper, schep het op de borden en giet er wat truffelolie overheen. Zet er wat knispergroen bij. Jum. Verwennerij! En dat zonder oeverloos geroer!